Vikend Vatrenih by psk

Zlatko Dalić: I mene je toga strah. Govorimo o vrhunskim igračima, a ispadamo od Malte, Cipra...

05.09.2023 u 20:32

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić uoči službenog početka priprema za predstojeće utakmice kvalifikacija za Euro 2024. protiv Latvije (petak 8. rujna u Rijeci) te Armenije (ponedjeljak 11. rujna u Erevanu) dao je ekskluzivni intervju za MAXSport, odnosno emisiju Vikend Vatrenih powered by PSK

Izbornik Zlatko Dalić dao je ekskluzivni intervju za MAXSport u emisiji 'Vikend Vatrenih powered by PSK.

Naravno, prvo je najavio okršaje protiv Latvije i Armenije.

'I mene je toga strah, moram sa stožerom jako dobro pripremiti te utakmice. Jer ne možemo puno dobiti, već možemo puno izgubiti. Oni su na papiru najlakši suparnici, ali uvijek moramo biti oprezni', naglasio je izbornik Dalić u emisiji Vatreni vikend na MAXSportu.

O Livaji...

'Sve sam objasnio u priopćenju, a više ne želim objašnjavati ispočetka.'

'Kovačić je otišao u najjači klub, Sosa je u velikom Ajaxu. Nitko od tih naših igrača koji su promijenili klubove nije pogriješio. Bilo je kritika zbog Joška na Euru, ali mi smo ga istrpjeli, a tada sam već rekao - bit će najbolji svjetski stoper. I bio sam u pravu.'

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

O Bruni Petkoviću, ostaje li u HNL-u ili odlazi?

Puno sam govorio o Bruni, talentu kad je u pravoj formi. I on je uistinu pravi napadač. Ima tehniku, znanje, igru glavom, pokretljivost. Bruno zna što je za njega najbolje. On je u Dinamu, ali s detaljima nisam upoznat. Potreban nam je, dao je presudne golove. On je tip igrača koji se traži.

Odlasci iz HNL-a, a otišli su Livaković, Šutalo, Frigan..

To osiromašuje ligu, ali to je dokaz da su naši igrači na najvišem nivou. To je neminovnost.

Zlatko Dalić u Vatrenom vikendu Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel

Osim Dinama, više nemamo predstavnika u europskim natjecanjima.

Šteta je što naši klubovi ne mogu napraviti ništa u Europi. Govorimo da nam je liga kvalitetna, ali čim izađemo - ispadnemo. I Cipar je bolji od nas. To nam fali, taj europski iskorak. To je šteta. Govorimo o vrhunskim igračima, a ispadamo od Malte, Cipra...

Zadnju liniju slavnog Ajaxa čine tri hrvatska igrača (op.a., Šutalo, Sosa, Medić).

Sila Ajaxa će biti Hrvati, a oni ne uzimaju igrače na slijepo. Ulažu u mlade igrače i sigurno neće napraviti grešku.

Vlašić se u Engleskoj nije naigrao, to mu je smetalo. Sada je sretan što je u Italiji, kod trenera kojeg pozna. Pašalić u Atalanti igra konstantno dobro. Možda je bilo vremena da i on promijeni klub. Erlić je došao tiho, nametnuo se. Dogurao i do reprezentacije. Prepoznali smo ga, a on se nametnuo.

Brozović u Saudijskoj Arabiji, a ne u Barceloni?

Nisam zabrinut. Ne podcjenjujemo tu ligu, jer tamo igraju Benzema, Ronaldo... ta liga ima kvalitetu. Ima pet, šest jakih utakmica. Za njega se ne treba bojati. On uvijek daje svoj maksimum. Izabrao je tu opciju, sretan je.

Smjena generacija?

U Katru smo imali 18 novih igrača, ali oni imaju sreće da imaju Modrića, Perišića, Brozovića i Vidu i da mogu učiti od njih. Ali dolaze, novi i mladi. Smjena je neminovnost.

Dokad će Luka biti uz reprezentaciju?

I on se to pita kao da ga tjeraju. Ako nismo objavili da prestaje, znači da igra. A što god da kažem o Luki je previše. On nam je bitan, važan. Puno nam znači. Idemo dalje zajedno izboriti Euro.

Modrić je izgubio mjesto u Realu?

Real ima puno utakmica. I treba im velik izbor igrača. I logično je da Ancelotti rotira.

Modrić u stožeru?

Bilo je puno zločestih komentara o tome da su u stožeru bivši igrači, ali su pokazali da su sjajni. Moja velika pomoć, moja velika snaga. Hvala im na predanom radu. I moj cilj je da ih što više uključim u stožer. Njima je mjesto u reprezentaciji. Jer reprezentacija je s njima jača. Kad vidite ta imena, to je impozantno. Jednog dana, daj Bože, da budu i Luka, i Ivan Rakitić, i Vrsaljko u reprezentaciji.

I vi ste odbili nekoliko unosnih ponuda?

Imao sam ponude tri velika kluba i reprezentacije s Bliskog istoka. Meni je ovo najljepši posao. I dok osjećam energiju, bit ću ovdje. Hrvatska je napravila najbolje svjetske rezultate. I zasmetalo mi je to kada nam nisu dali nikakvu nagradu. Hrvatska mora imati veći respekt i od Fife i od Uefe. Ne govorim to napamet. Imam dojam da im svima smetamo. Zato i nisam htio glasovati u njihovim izborima. Želimo respekt.

Pretpostavljamo da će se Hrvatska plasirati na Euro. Možemo li tamo do najsjajnijeg odličja?

Prvo se moramo plasirati. To je najvažnije. A dalje ćemo razgovarati.