ANKETA

Zar zaista mislite da netko drugi ima šanse? Ovo je jedina opcija za ljude iz HNS-a

13.10.2017 u 08:46

Bionic
Reading

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza u ponedjeljak će potvrditi Zlatka Dalića za izbornika hrvatske reprezentacije te isto tako donijeti odluku o stadionu koji će ugostiti utakmicu play-offa za Svjetsko prvenstvo

Zlatko Dalić sigurno će ostati na klupi naše nacionalne vrste. Sve izjave idu u smjeru te odluke, a sve će biti službeno potvrđeno u ponedjeljak kada zasjedaju glavni ljudi hrvatskog nogometa.

Na sjednici Izvršnog odbora odlučivat će se o gradu domaćinu dodatnih kvalifikacija. No i tu je situacija prilično jasna – između Poljuda, Rujevice i Gradskog vrta ruke će se u zrak dignuti za Maksimir.

Između ova četiri stadiona najmanje šanse za domaćinstvo ima Poljud. U Splitu je već dugi niz godina negativna atmosfera prema reprezentaciji zbog vodstva HNS-a, ni pojedini igrači više nisu dobrodošli, Torcida je jasno poručila da ih utakmice nacionalne momčadi ne zanimaju, a nitko još nije zaboravio ni svastiku na Poljudu. HNS je zaista rijetko davao utakmice reprezentacije na Poljudu pa tako siguno neće dati ovu od najveće moguće važnosti.

Na travnjaku stadiona Poljud još je uvijek vidljiva svastika Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Rujevica je zbog najboljeg travnjaka u državi dobila posljednji domaći susret u kvalifikacijama protiv Finske, no taj teren jedina je prednost stadiona riječkog prvoligaša pred ostalima. Kapacitet Rujevice je premalen (iako je za Finsku čak i tih 8200 mjesta bilo sasvim dovoljno), jer se vjeruje da je trijumfom u Ukrajini reprezentacija opet pokrenula euforiju i da bi trebalo vladati veće zanimanje. Osim malog broja mjesta i Armada je javno poručila da se bojkotira reprezentacija zbog 'igrača bez muda, morala i pamćenja, izbornika marioneta i povremenih stanovnicka Remetinca iz vodstva HNS-a', a vidjelo se je da je protiv Finske bez pomoći najvjernije navijačke skupine Rijeke atmosfera očajna.

Gradski vrt je sigurno opcija odmah iza Maksimira, dakle prije Rujevice i Poljuda. Tamo je reprezentacija uvijek dočekana s nacionalnim nabojem, stadion je bio pun, a kapacitet od oko 18 tisuća mjesta je sasvim solidan za zanimanje koje vlada oko reprezentacije. Najveća boljka Gradskog vrta je loša infrastruktura samog stadiona te teren koji je već u listopadu bio u lošem stanju (prebačena utakmica Finske na Rujevicu), a kako će to tek izgledati u studenom.

  • +29
Hrvatska - Finska, kvalifikacijska utakmica za SP 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pored Maksimira nitko nema šansi. Kapacitet od preko 34 tisuća gledatelja zadvoljava potrebe čak i da se dogodi toliko potrebna euforija. Maksimirksi travnjak možda nije otporan na  vremenske nepogode kao onaj na Rujevici, ali je i dalje dovoljno dobar da naši nogometaši imaju pristoje uvjete. Igrači su uvijek govorili da se na Maksimiru ugodno osjećaju, a možda najvažnije je od svega da je taj stadion neosvojiva utvrda u najvažnijim utakmicama. Četiri puta je Hrvatska bila sudionik play-offa, i svaki puta je prošla dalje, a domaća utakmica igrala se svaki puta na Maksimiru.

  • +9
Hrvatska - Kosovo, kvalifikacije za SP 2018. Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

I zato je sjednica IO HNS-a samo formalnost na kojoj će se Dalić potvrditi za izbornika, a Maksimir za domaćina kvalifikacijske utakmice.

Šanse za domaćinstvo u postocima: Poljud 0%, Rujevica 2%, Gradski Vrt 8%, Maksimir 90%