jozo bogdanović za tportal

Zabijajući za Dinamo, tjerao je Partizanove navijače da mu plješću, a nije štedio ni Hajduk gdje ga pamte: Da, taj će igrač biti Mandžukićev nasljednik!

27.04.2022 u 09:14

Bionic
Reading

Ugledno se nogometno društvo okupilo u ponedjeljak na promociji knjige 'Zeko - biografija Velimira Zajeca'. Naravno, činili su ga članovi momčadi koja je 1982. godine, pod vodstvom legendarnog Miroslava Ćire Blaževića, nakon 24 godine osvojila naslov prvaka bivše Jugoslavije, ali i igrači koji su nakon toga trebali i željeli pronositi Dinamovu slavu

Naravno, nakon te 1982. godine, iako je momčad ostala još neko kratko vrijeme skupa, rezultati Dinama ipak nisu bili na tom nivou. Navodno ih ni politička mašinerija nije više dopuštala.

Uslijedili su nešto skromniji rezultati i klub se nije uspijevao izboriti za to da igra u Europi. Ali zato su se u Dinamu afirmirali neki novi igrači, poput Ivana Cvjetkovića, ali i Joze Bogdanovića, Dubrovčanina, jednog od rijetkih nogometnih profesionalaca koji je usprkos problemu sa sluhom, oštećenom još dok je bio dijete, radio razliku na terenu. A zanimljivo je spomenuti to da je do modrog dresa došao iz Splita, ali ne iz Hajduka, već 'radničkog kluba'.

I proveo je Bogdanović u Dinamovu dresu dvije i pol sezone, od 1985. do kraja jesenskog dijela sezone 1987./88., kada se preselio u Austriju.

U tom periodu Bogdanović je odigrao 49 službenih utakmica i pritom zabio 16 golova, od kojih se nekih i danas rado sjeća.

'Kako i ne bih, bilo ih je velikih i važnih. Poput onog u pobjedi 4:0 na Poljudu. Ali i kada sam zabio oba Dinamova gola na stadionu JNA protiv Partizana u pobjedi 2:1', prisjetio se dobro raspoloženi Bogdanović te je s dječačkim osmijehom pratio zbivanja na pozornici kazališta Komedija, na kojoj su glavnu riječ vodili Velimir Zajec i Miroslav Ćiro Blažević.

Inače, na toj utakmici u Beogradu, a koju je Dinamo čekao duži period, domaći su gledatelji ustali i zapljeskali Jozi, no kako ih on nije mogao najbolje čuti, netko od suigrača prenio mu je što se događa, pa im je uzvratio zahvalom. Zabio je Bogdanović Hajduku na Poljudu i u rujnu 1987. godine u pobjedi 2:0, kada se među strijelce upisao i Marko Mlinarić.

A upravo je popularni Mlinka, koji je u kazalištu Komedija sjedio tik do njega, strpljivo prenosio Bogdanoviću o čemu se govori na pozornici.

Bogdanović je već više od desetljeća trener u omladinskom pogonu Lokomotive, bio je aktivan u Dinamovim veteranima, a u svemu vidi onu ljepšu stranu.

'Volim raditi s mladima, a posebno zadnjih godina, otkako se napokon počelo ulagati u infrastrukturu. Samim time i igrači postaju bolji, kvaliteta nogometa se diže, pa i natjecanje postaje sve zanimljivije. Dakle na tome se ne bi smjelo štedjeti, jer tako nogomet napreduje.'

Iako se ta neizvjesnost vidi i u Hrvatski Telekom Prvoj ligi, Bogdanović se ipak usudio prognozirati pobjednika.

'Bez obzira na to što su i Osijek i Hajduk još uvijek u prilici dostići i prestići Dinamo, ipak mislim da je premalo utakmica za taj njihov podvig. Osim toga, Dinamo ima širok kadar kvalitetnih igrača, pa će znati sačuvati bodovnu prednost.'

Na upit koga u budućnosti vidi kao pravu špicu, jer Hrvatska još od Mandžukićeva umirovljenja traži takvog igrača, Bogdanović je konstatirao.

'To je Roko Šimić, on je njegov nasljednik. Razvija se sjajno i bit će pravi napadač.'

U to ne sumnjamo, ali ipak ne vjerujemo da će izbornik Zlatko Dalić voditi ovog ekstratalentiranog igrača na Svjetsko prvenstvo u Katar.

'Andrej Kramarić trebao bi biti prvo rješenje, iako vjerujem i da će se Bruno Petković probuditi te da ćemo ga gledati u izdanjima kao i prije nekoliko godina', zaključio je 61-godišnji Bogdanović.

  • +7
Svečana promocija knjige 'Zeko - biografija Velimira Zajeca' Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL