svečano u komediji

Legendarni Velimir Zajec i Ćiro Blažević nasmijavali anegdotama velike Dinamove generacije iz 1982., a onda se iz publike javio Marko Mlinarić...

26.04.2022 u 07:10

Bionic
Reading

Duhovito, zanimljivo, šarmantno, gospodski… - kako i dolikuje jednom od najvećih Dinamovih nogometaša, onom koji je pisao povijest zagrebačkog kluba, ali i grčke nogometne institucije, Panathinaikosa - protekla je promocija biografije Velimira Zajeca u zagrebačkom kazalištu Komedija

Brojna velika imena zagrebačkog Dinama, ali i sporta općenito, jer uz brojne nogometaše, na promociji biografske knjige 'Zeko' bili su proslavljeni košarkaši Cibone Andro Knego, Matej Mamić, Damir Mulaomerović, majka velikog Dražena Petrovića, naravno i Aleksandra, Biserka Petrović, zatim Ivica Burić, predsjednik RH Zoran Milanović, bivša predsjednica RH, a danas članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar Kitarović, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević… No svjetla pozornice bila su uperena u zvijezdu večeri, 66-godišnjeg Velimira Zajeca, ali i trenera koji je 1982. s igračima donio Dinamu naslov prvaka Jugoslavije nakon 24 godine čekanja – legendarnog 87-godišnjeg Miroslava Ćiru Blaževića.

Bili su uz njih na pozornici i priznati i cijenjeni sportski novinari Božo Sušec i Anton Samovojska te autor knjige Sanjin Španović. Iako je knjiga, koja je ispisana na 480 stranica, uz 96 sugovornika, ugledala svjetlo dana još u ožujku, ponedjeljak 25. travnja izabran je za promociju i kao podsjetnik na 40. obljetnicu osvajanja tog čuvenog naslova prvaka, kada je i matematički potvrđeno da je Dinamo postao najbolja momčad tadašnje lige.

'Jako sam se veselio ovoj večeri na kojoj smo se prisjetili brojnih uspjeha našeg Dinama, vidjeli se s mnogim igračima i prijateljima s kojima dugo nismo i predstavili knjigu. Ova knjiga je svojevrsno putovanje kroz moju igračku, direktorsku i trenersku karijeru, naravno s naglaskom na tu 1982., godinu koja je obilježila cijelu moju generaciju i karijeru. Ta moja generacija je i osnovni razlog za to što sam se odlučio na ovaj projekt', rekao je vidno dirnuti Zajec, kojem je na predstavljanju prvi ustao i zapljeskao predsjednik Milanović. Naravno, slijedila ga je puna dvorana kazališta Komedija, a onda je Ćiro dodao nešto u svom stilu.

'Eto vidiš, kakva si ti zvijezda (op.a., uz neizostavnu psovku) bio i ostao kada ti i predsjednik dolazi', rekao je Ćiro i nasmijao kompletno društvo.

Bio je legendarni trener, baš kao i svi ostali sugovornici, izuzetno raspoložen.

'Kakav je Zeko bio igrač, moja produžena ruka… Sjećam se kako mi je u Australiji na pripremama rekao za jednog igrača…', krenuo je Ćiro s anegdotom, pa ga je Zeko prekinuo.

'Da, dok smo se vozili u liftu, pitali ste me tko je onaj debeli, a ja sam vam rekao – bit će to naš prvi golman.' Riječ je dakako o Marijanu Vlaku, koji je - kako je Španović zapisao u knjizi - nakon toga krenuo u 'mukotrpne pripreme' i trčao kilometre oko hotela samo da bi stesao liniju. I stao pred gol pobjedničke momčadi.

Otkrio je Ćiro i anegdotu o jednom od igrača - a uspio je prema izlaznim vratima kluba pogurati i Roberta Prosinečkog - kojeg je potjerao iz kluba. A za kojeg ga je i Velimir Zajec, kao tadašnji kapetan, molio popust.

'Moram priznati, bila je to moja velika greška. Ali jednostavno nisam mogao prijeći preko toga, jer se Boro (op.a., Boro Cvetković ili, kako mu je pokojni radijski komentator Ivo Tomić tepao, 'Lane s Korane') toliko napio da nije ni došao na utakmicu. A Zeko me molio - šefe, nemojte to napraviti. No nisam mogao. I zajeb… sam se, jer kakvu je briljantnu karijeru kasnije napravio u Zvezdi.'

Naravno, bilo je puno šala, pa i na Ćirin račun, odnosno njegov poznati bosanski šarm, na koji je podsjetio Božo Sušec, i galantnost kojom je dijelio cvijeće i švicarske bombonijere damama.

No emotivni Ćiro iskoristio je prigodu i 'ekskluzivno' otkrio kako je upravo taj naslov iz 1982. godine njegov najvažniji trofej, a da je za njega najzaslužniji upravo Velimir Zajec, kojem je namijenio posebnu rolu u momčadi.

  • +7
Svečana promocija knjige 'Zeko - biografija Velimira Zajeca' Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Rekao sam mu - sine, ti imaš moć igrati na svakoj poziciji i zato odi naprijed, pa ako treba, budi i napadač. Jer ti si poseban igrač', htio je poentirati Ćiro, a tada se iz petog reda publike javio Marko Mlinarić.

'To ste, šefe, i meni rekli', i izazvao nove salve smijeha.

Nije Zeko mogao ostati dužan, pa je 'uzvratio' Mlinki.

'Eto, vidiš, ja, dok sam bio direktor, vratili smo te iz 'velike' Segeste u Dinamo. Ne znam kako si tamo završio, valjda je bio nekakav milijunski ugovor u pitanju, jer si iz Francuske otišao u Sisak. A bio si i tada najveći igrač lige.'

Uglavnom, cijela je ova svečanost - kojoj je nazočila i (najvažnija) petorka igrača iz aktualnog Dinamovog kadra, a to su Arijan Ademi, Luka Ivanušec, Dominik Livaković, Mislav Oršić i Bruno Petković, koji su, usput rečeno, nakon promocije strpljivo čekali u redu za Zajecov autogram u knjizi - protekla upravo onako kako i dolikuje: gospodski i u stilu, uz susrete brojnih Dinamovih legendi, pregršt anegdota i buđenje uspomena na neka romantičnija vremena. A o kojima definitivno možete puno pročitati u Zekinoj biografiji.