i još ga pohvalili

[VIDEO] Pogledajte kako je legendarni Velimir Zajec, jedan od igrača kojem se u Dinamu najviše vjerovalo, namjestio utakmicu

06.04.2022 u 06:50

Bionic
Reading

Prije nešto više od dva tjedna pred čitatelje je stigla biografska knjiga Dinamove legende Velimira Zajeca. A činjenica da je prvo izdanje gotovo rasprodano govori da na 480 stranica ima mnoštvo zanimljivosti iz Zajecove, ali i Dinamove bogate povijesti

Slučajno ili ne, priča sa zagrebačkog asfalta snimljena u jednoj od kultnih hrvatskih serija, 'Smogovcima', počela se snimati prije točno 40 godina, odnosno u vrijeme u kojem je na maksimirskom travnjaku najveće uspjeha nizala jedna od legendarnih Dinamovih momčadi, a koju je s trenerske klupe vodio Miroslav Ćiro Blažević, dok je na terenu briljirao Velimir Zajec.

I ne samo oni, već i Marko Mlinarić, Zlatko Cico Kranjčar... I mnogi drugi, koji su nakon 24 godine vratili naslov prvaka bivše države u Zagreb.

Ti Dinamovi uspjesi, ali i utjecaj Velimira Zajeca kasnije u Panathinaikosu, odnosno 'poslovnom životu' maksimirskog kluba, sjajno su opisani u knjizi Sanjina Španovića 'Zeko', koju možete naručiti na stranici www.zajec5.com.

Dio knjige pripao je glumačkom talentu Velimira Zajeca, a koji je pokazao upravo u 'Smogovcima'.

Prenosimo dio iz knjige.

... Tih mjeseci 1989. godine dok je bio tehnički direktor Dinama Velimir Zajec će dobiti i poziv Hrvoja Hitreca koji je pisao novu sezonu legendarne serije Smogovaca. Zajecu je namijenio cameo ulogu na početku epizode u kojoj malog Bonga Vrageca nagovara da uskoči na klupu Dinama u utakmici protiv Milana i pomogne 'našim dečkima' jer je Pero Vragec nestao. Pero Vragec je jasno bio trener Dinama nakon što je bio ranije igrač koji je zahvaljujući svom menadžeru ujaku Fleku potpisao za maksimirske plave.

'Jednostavno, tih godina su svi koji su značili nešto u Zagrebu dobivali neku ulogu u Smogovcima. Ranije je to bio Ćiro s bijelim šalom pa neki pjevači, i došao je red na Zajeca kojeg sam stavio u scenarij. Bilo je to logično', kratko je ispričao Hrvoje Hitrec.

Glavni producent Smogovaca, Milivoj Puhlovski, ispričao je da oko tog gostovanja nije bilo nekih anegdota ili posebnih stvari kojih bi se sjećao. Sve je odrađeno u jednom danu, prisjetio se.

'Zajec je došao, snimali smo to zaista u Naselku u jednoj kući, mislim malo duže od pola dana. Imao je jednostavnu rolu, bio je prirodan i lijepo smo se proveli', kratko će Puhlovski.

Velimir Zajec kaže da tek danas shvaća koliko je to bilo priznanje.

'Ja sam to tada napravio onako, usput, iz zafrkancije jer su me lijepo pozvali. Iskreno, tada nisam shvaćao veličinu Smogovaca. Tek kasnije su Smogovci postali urbana legenda Zagreba kad su se počeli reprizirati. Danas mi je drago što sam to napravio, bilo je to zanimljivo iskustvo', prisjetio se Zajec svoje 'glumačke epizode' u kultnoj seriji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: HRT