FIFA_SP_2018.svg

provokacija ili...?

Xhaka i Shaqiri spektakularno zabili, ali ono što su napravili nakon toga razbjesnilo je Srbe

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 23.06.2018 08:13
  • Objavljeno 22.06.2018 u 23:28
Bionic
Reading

Švicarska je pobijedila Srbiju 2:1, a golove su zabili Albanci s Kosova - Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri. No, način na koji su ih proslavili nije bio nimalo sportski, a ni 'politički korektan'. Srbi su doslovno poludjeli, traže da FIFA sankcionira i oštro kazni, kako oni navode, tu provokaciju...

Granit Xhaka zabio je za 1:1 u 52. minuti. Švicarski reprezentativac albanskog podrijetla odlučio je proslaviti taj gol tako da što više naljuti Srbe. Zato je slavio tako da je rukama napravio simbol orla koji je inače i simbol Albanije. Ne treba isticati koliko je taj njegov potez razbjesnio srpske navijače na stadionu.

No, njihovim mukama tu nije bio kraj. Za 2:1 pobjedu Švicaraca u 90. minuti zabio je - gle čuda - Xherdan Shaqiri!

Pogađate, i Shaqiri je albanskog podrijetla, pa je i on svoj gol proslavio pokazujući rukama simbol Albanije. Dio stadiona u Kalinjingradu na kojemu su bili srpski navijači doslovno je proključao. Uz sve to Shaqiri je imao i posebno izrađene kopačke na kojima je bila iscrtana zastava Švicarske, ali i zastava Kosova.

  • +18
SP 2018., skupina E: Srbija - Švicarska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bio je to najgori mogući scenarij, Srbija je izgubila od Švicarske, golom u posljednjoj minuti, oba gola zabili su igrači albanskog/kosovarskog podrijetla i još su imali 'hrabrosti' proslaviti na takav način. To Srbe boli više od činjenice da su praktički na rubu ispadanja jer u posljednjem kolu se moraju vaditi protiv Brazila.

Srpski mediji doslovno su podivljali, traže da FIFA sankcionira - kako oni to vide - brutalnu provokaciju Xhake i Shaqirija. Kao da orao ujedno nije jedan od simbola Srbije. Što su Xhaka i Shaqiri trebali? Možda slaviti s tri uzdignuta prsta?

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube