UZORNI TREĆELIGAŠ

Vrapče rasadnik za nove Šitume

29.04.2011 u 10:21

Bionic
Reading

Prvi trener kluba je Denis Bezer, Pršin suigrač u Hajdukovim kadetima i Ćirin pomoćnik u Zagrebu

I u nogometnom klubu Vrapče juniori i kadeti plaćaju članarinu. Upućeni obrazlažu da je to danas tako, da drukčije ne ide, da klubovi nemaju drugog izbora.

'I u vremenima kad se nije plaćala članarina, netko je troškove ipak platio. U našem klubu, međutim, najmlađi ne plaćaju ništa', ističe Denis Bezer (36), trener prve momčadi.

Vrapče je osnovano 1938, a Miroslav Jurak Banana, nekoć istaknuti član kluba, napisao je sažetu povijest vrapčanske družine. Bilo je uspona i padova, a od 1966. do 1977. Vrapče i Šparta spojili su se u jedan klub. Već godinama svaki ide svojim putem.

Danas nogometni klub Vrapče okuplja 250 djece, a ukupno ima 11 momčadi: deset mladih i seniorsku. Samo u posljednje četiri godine iz Vrapča je u klubove višeg natjecateljskog razreda otišlo čak 25 igrača.

'I Mario Šitum iz Dinama bio je naš član, baš kao i Ivan Graf, danas igrač ukrajinske Tavrije', dodaje trener Bezer.

Vrapče je član treće nogometne lige. I, posljednjih sezona, uvijek treći. Jednom iza Lokomotive i Karlovca, drugi put iza Rudeša i Lučkog, a treći put iza Gorice i HAŠK-a.

'U natjecateljskoj sezoni 2007/2008, nakon početnih pet kola, bili smo posljednji na ljestvici s jednim osvojenim bodom. Unatoč tome, klupska uprava me podupirala, pa smo već u polusezoni bili treći.'

Početkom devedesetih Bezer je bio kadetski reprezentativac u generaciji Darija Šimića, Tome Rukavine i Domagoja Kosića. U Hajduku, čiji je bio član, igrao je u generaciji Dade Prše, Ivana Jurića, Dragana Stojkića, Tome Rukavine... Ozljeda, dvostruki prijelom noge, ispriječila se na njegovu putu u profesionalne vode. Završivši fakultet, 1999. prihvatio se trenerskog posla. Isprva je vježbao pionire Vrapča, a od 2002. seniore. Od 2005. do 2007. bio je pomoćni trener u Zagrebu, najprije slovenskom stručnjaku Milošu Rusu, a poslije Ćiri Blaževiću.

Iz Zagreba se vratio u Vrapče, obogaćen suradnjom s Blaževićem. U što se uvjerio radeći uz Ćiru?

'Trener mora biti pravedan prema igračima. Nitko ne može biti pretplaćen na mjesto u momčadi, a valja poštovati razvojni put svakog igrača', odgovara Bezer.

Klupski čelnici Roman Šimunović, Tom Kačinari, Albert Kačinari, Zlatko Vlahović, Željko Pišta, Ivan Kovačec, Željko Vidmar i ostali, prema Bezerovim riječima, stvorili su ozračje prožeto povjerenjem. Ta oni tek na zagrijavanju doznaju tko će nastupiti u toj i toj utakmici! A u nekim se klubovima treneri žale da im čelnici diktiraju: 'Uvrsti u sastav ovog i onog.'

Boje nogometnog kluba Vrapče danas brane – vratari: Šimunić, Ilić, Žakman; obrambeni igrači: Mišković, Miloš, Musa, Pajvot; vezni: Cigrovski, Panza, Halužan, Cetina, Hodalj, Opšivač, Lukić, Jurić-Grgić, Matovina, Matteoni; napadači: Bešlić, Belak, Trgovčević, Horvat, Šteković i Kozina.