sprema se pobuna

Vozači Formule 1 u šoku kad su saznali za novu odluku FIA-e: Ovo izmiče kontroli!

20.10.2023 u 08:43

Bionic
Reading

Vozači Formule 1 bijesni su, jer je FIA učetverostručila maksimalnu kaznu i ona po novome iznosi čak milijun eura

Odluka je stupila na snagu nakon sastanka Svjetskog vijeća motosporta u Ženevi u četvrtak koje je vodio predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem, a došla je nakon niza kazni izrečenih vozačima na Velikoj nagradi Katara

Inače, Lewis Hamilton ostao je šokiran kad je saznao za novu maksimalnu kaznu i poručio je da će je odbiti platiti osim ako novac ne ode u dobrotvorne svrhe.

'Moramo razmišljati o poruci koja se šalje onima koji gledaju. Ako će netko biti kažnjen s milijunom, pobrinimo se da 100 posto ide u dobrotvorne svrhe. To je jedini način na koji će od mene dobiti milijun', jasan je bio sedmerostruki prvak.

Vozač Ferrarija Charles Leclerc dodao je: 'To je ogromna količina novca. Nemam pojma što zaslužuje kaznu od milijun eura, neki vozači zarađuju manje od toga.

Vozač Haasa Kevin Magnussen rekao je da je to 'smiješno', a Daniel Ricciardo iz AlphaTaurija nazvao je odluku 'strašnom'.

FIA nije konzultirala vozače da se maksimalna kazna drastično podiže sa 250.000 eura i sada postoji strah da će ih početi udarati po novčaniku.

I Goerge Russell se nije suzdržavao kada je govorio o milijunskoj novčanoj kazni.

'Smiješno je da vozač može biti kažnjen s milijun eura. U svojoj prvoj godini u F1, imao sam peteroznamenkastu plaću i zapravo sam potrošio više od šest znamenki u toj prvoj godini plaćajući trenera, letove, asistenta i to je vjerojatno slučaj za 25 posto vozača. Radimo ono što volimo, pa se ne žalimo zbog toga, ali ako ga kaznite milijunskom globom, ne znam što će se dogoditi. Ranije smo tražili od FIA-e da čujemo kamo idu te kazne, treba se uložiti u sam sport, ali dosad nismo dobili odgovor kamo odlaze', pričao je Britanac i dodao:

  • +21
Formula 1, Velika nagrada Katra, 8.10.2023. Izvor: EPA / Autor: DARKO BANDIC / POOL

'Volio bih više transparentnosti, ako oni doista vjeruju da je milijunska kazna vrijedna i da će se ponovno uložiti u sport, onda bi možda jedan od vozača koji puno zarađuje bio sretan to platiti, ali to se čini nepristojnim. Samo želimo transparentnost i razumijevanje. Mislim da kazne već izmiču kontroli. Ne znam što morate učiniti da dobijete kaznu od milijun eura, ne znam ni za jedan sport ili profesiju izvan korporativnog svijeta gdje vas se može kazniti s tolikom kaznom. Potreban je puno bolji dijalog između FIA-e i vozača.'

Inače, FIA ističe da dosad nitko nije napravio prekršaj za izricanje maksimalne kazne koja je nekada iznosila 250 tisuća eura.