neizvjesna budućnost

Vijest koja je izazvala potres u svijetu rukometa; nakon što ih je EHF izbacio iz Lige prvaka, iz Vardara se oglasili emotivnim priopćenjem

23.06.2022 u 17:39

Bionic
Reading

Nakon što je Izvršni odbor Europske rukometne federacije (EHF) potvrdio je da Vardar 1961 ne ispunjava kriterije za igranje u Ligi prvaka sljedeće sezone, oglasili su se iz makedonskog kluba

Nakon što je Izvršni odbor Europske rukometne federacije (EHF) potvrdio je da Vardar 1961 ne ispunjava kriterije za igranje u Ligi prvaka sljedeće sezone, oglasili su se iz makedonskog kluba Podsjećamo, dvostruki prvak Europe (2017., 2019.) izbačen je iz europskih natjecanja zbog dugovanja prema igračima koji se vuku od 2017.

Povodom toga iz Vardara su u javnost izašli s priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

'Dragi sportski prijatelji, navijači i navijači RK Vardar, nakon osvajanja duple krune u Makedoniji, veselili smo se početku nove sezone u kojoj bi ponovno igrali među najboljim momčadima Lige prvaka. Stabilnost kluba u posljednje dvije sezone dala nam je za pravo da se nadamo ponavljanju i poboljšanju dosadašnjih rezultata.

Nažalost, od EHF-a smo 17. lipnja 2022. dobili obavijest da zbog nepravodobnog podmirivanja obveza Vardar ne može nastupiti u Ligi prvaka sljedeće sezone. U proteklom razdoblju od 2 godine podmirene su obveze u iznosu od oko 2,3 milijuna eura i uplaćen depozit na račun EHF-a u iznosu od 300.000 eura.

Dana 21. lipnja 2022.g. ujutro HC VARDAR 1961 AD Skopje podnio je prigovor EHF-u i ponudio izdavanje neopozive bankovne garancije za obveze iznad iznosa depozita od 300.000 eura, što će biti provjereno. No, EHF to nije prihvatio 22. lipnja, te je potvrdio odluku o isključenju.

U protekle 2 godine RK VARAR 1961 AD Skoplje je uložio sve napore da rukometni klub održi na visokoj razini, a ujedno i da vrati dugove igračima. Iako je obećana velika podrška, ona je, nažalost, izostala od onih koji su najviše obećavali i inzistirali na preuzimanju upravljanja klubom.

Prilikom preuzimanja kluba u sudskom postupku u skladu sa zakonskom regulativom kojom je RK VARDAR 1961 AD Skopje, postao pravni sljednik kluba, službeni podaci upućivali su na zaostale obveze prema igračima u iznosu od 2,5 milijuna eura. U vremenu globalne krize i pandemije kada se svi susreću s problemima različite prirode, a ponajviše financijski, klub je uspio servisirati stari dug prema igračima od prije nekoliko sezona kada je dvaput bio prvak Europe.

Ujedno, sve obveze oko plaća i nastupa u Ligi prvaka treba redovito servisirati, gdje su inače putovali čarterima koji koštaju puno više od redovnih linija, kako bi se zaštitilo zdravlje rukometaša u situaciji Covid-19. pandemija.

Istina je da je RC VARDAR 1961 AD Skopje kasnilo u roku koji je dostavio za isplatu zaostalih obveza, pri čemu je posljednju uplatu od 500.000 eura predviđeno za plaćanje do 15.05.2022. realizirano do 31.05.2022. Ovom uplatom i korištenjem deponiranih sredstava RK VARDAR 1961 AD Skopje smatra da su zaostale obveze prije preuzimanja kluba u potpunosti podmirene.

Do sada niti jedan igrač nije podnio tužbu pred sudom u Makedoniji ili pred EHF arbitražnim sudom za iznos veći od uplaćenog iznosa.

Sastav za novu sezonu je već napravljen i s pravom smatramo da smo jači nego prošle godine. Angažirana su pojačanja kako bi se napravio korak naprijed.

Vardar je bio i uvijek će biti makedonski sportski brend. Kao takav zaslužuje podršku kada mu je najpotrebnija, jer se prijatelji u takvim situacijama poznaju.

Sljedećih dana imat ćemo jasniju sliku situacije s klubom, a idući koraci bit ćemo objavljeni u ponedjeljak kada će klub imati press konferenciju na kojoj će objaviti više detalja.

Mihajlo Mihajlovski, generalni direktor RK Vardar 1961 AD'

Po svemu sudeći pravna bitka Vardara nije gotova… Nada umire zadnja!