samo za tportal

[FOTO] Goran Vlaović stasao je kroz Osijek, a proslavio se u Dinamu; uoči derbija priznao je za koga zapravo navija od malih nogu što je mnoge iznenadilo

12.02.2021 u 11:34

Bionic
Reading

Bivši nogometni reprezentativac i strijelac prvog hrvatskog gola, onog protiv Turske na Euru 1996. godine, na velikim natjecanjima, Goran Vlaović, na počecima svoje karijere nosio je dresove Osijeka i Dinama. Naravno, sada se kao i svi veseli subotnjem derbiju (17.30 sati, Arenasport 3, MAXtv) HT Prve lige, u kojem će snage odmjeriti njegova dva bivša kluba

Dosta je nogometaša iz Osijeka prelazilo u Dinamo. No nekako su najdublji trag i najimpozantnije karijere ostvarili napadači, poput Davora Šukera, Igora Cvitanovića i - Gorana Vlaovića.

Cvitanović i Vlaović čak su dijelili svlačionicu 'modrih', a u tandemu su u sezoni 1993./'94. zabili 56 prvoligaških golova.

Danas 48-godišnji Vlaović u Dinamu je proveo dvije i pol godine, odnosno odigrao tri sezone (op.a., ona prva, 'ratna', trajala je samo šest mjeseci), ali i to je bilo dovoljno da postane jedan od igrača koji su pisali povijest 'modrih'. Međutim ljubav njega i Dinama trajala je puno duže.

'Da, ja sam navijač Dinama od najranijih dana. Još kao dijete navijao sam za 'modre' i to nikad nisam krio. Ali isto tako zahvalan sam Osijeku, kao gradu i klubu, u kojem su me prepoznali i iz kojeg sam krenuo graditi igračku karijeru, zahvaljujući kojoj sam kasnije i mogao živjeti od nogometa', kazao je Vlaović. Njegovo iskreno priznanje mnoge je iznenadilo, ali nije ni prvi ni zadnji Slavonac koji je navijač Dinama od malih nogu.

O derbiju je još iskreno rekao: 'I baš zato što ima puno stvari koje me vežu uz ova dva kluba, ne mogu reći navijam li za ove ili za one. Najvažnije je da u subotu pobijedi nogomet, a kako god završi, ja sigurno neću biti tužan', rekao je u uvodu razgovora za tportal Goran Vlaović, bivši hrvatski reprezentativac s 51 nastupom u najdražem dresu i 15 postignutih golova.

Nećete biti tužni, no zato bi mogli biti navijači, bilo Dinama, bilo Osijeka. Kakav derbi oni mogu očekivati?

'Generalno, očekujem dobar nogomet, ali kome bih dao prednost, teško je reći. Dinamo je posljednjih godina najjača momčad u HT Prvoj ligi, kroz rezultate, kroz igrački kadar i njegovu širinu, kroz skupljanje iskustva u europskim natjecanjima. Osim toga, igraju na domaćem terenu, što ipak daje neku prednost. S druge strane, Osijek je u iznimnom naletu, imaju pozitivnu atmosferu u momčadi i oko kluba, ambicije izbijaju na površinu, a pritisak nije toliki kao onaj na Dinamu. To također može biti određena prednost u utakmici.'

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +17
Istra 1961 - Dinamo Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Posljednjih dana mnogi izlaze s (pr)ocjenama tko je bolji trener, Nenad Bjelica ili Zoran Mamić?

'Svatko gleda na to sa svoje strane, iz svoga kuta. Oni se pak bore na svoj način, kako da se etabliraju u nogometnom svijetu. A najviše o njima govore njihovi rezultati. Kojih, kao što vidimo, imaju. I na temelju čega onda donositi zaključke tko je bolji. Evo, sada ćemo moći uživati u njihovim idejama, nadmudrivanju. Ali opet, nisu samo oni bitni, jer njihove planove trebaju na terenu prezentirati igrači. Istina, treneri predstavljaju te momčadi, ali oni svi moraju kao grupa stvarati rezultat.'

Možemo li reći da je za ovu utakmicu Nenadu Bjelici lakše pripremiti svoju momčad, jer još donedavno je bio u 'modroj svlačionici' i pozna karaktere većine Mamićevih igrača?

'Činjenica je da je Bjelica prije nekoliko mjeseci bio u Dinamovoj svlačionici, ali ne mislim da je to neka njegova prednost. Jer Bjeličin fokus sada će biti na njegovim igračima, kako da njih pripremi. I još jedna bitna stvar jest ta što će u subotu sigurno istrčati tri, četiri, pet novih igrača, koji nisu ni bili u Dinamu dok ga je vodio Bjelica. A čim je toliko novih igrača, onda se i oni koje je on uigravao kreću posve drugačije, odnosno to više nisu igrači s istim navikama. To se najbolje može vidjeti po igraču koji ove sezone ima veliku ulogu, a to je Lovro Majer. Kod Bjelice nije igrao, nebitno iz kojeg razloga, ali on je sada jako važan kotačić. Dakle puno se toga promijenilo. I sada će se treneri poslužiti jednostavnom formulom - prikriti svoje mane, iskoristiti vrline, a kod suparnika tražiti način da smanje vrline i kazne mane', zaključio je Goran Vlaović.

  • +4
Osijek - Hajduk (20. kolo HT Prve lige) Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL