COLLINA DRŽI PREDAVANJA

Veličanstveni ćelavac u Rovinju

16.09.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Od 23. do 25. rujna, u Rovinju će boraviti jedna od najpoznatijih faca koja je bez kostobrana trčala nogometnim travnjacima svijeta zadnjih 20 godina. Slavni talijanski sudac Pierluigi Collina u Hrvatsku dolazi kao gost Weekend Media Festivala, velikog regionalnog summita za komunikacijsku industriju

Po mnogima najbolji arbitar bliže nogometne povijesti, Collina je danas glasnogovornik kompanije MasterCard, službenog sponzora Europskog nogometnog prvenstva i Lige prvaka. Moglo bi se reći da danas oplođuje svoj nogometni utjecaj u kombinaciji s diplomom financijskog savjetnika koju je stekao još 1984. u Bologni.

Međunarodna organizacija za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) sastavlja listu najboljih sudaca svih vremena. Na njoj je Collina i pet godina nakon kačenja zviždaljke o klin uvjerljivi predvodnik sa 86 bodova.

To je jedini sudac u povijesti igre čiji je 'zvjezdani potencijal' bio usporediv s najboljim nogometašima. Uz Ronalda, Zidanea, Maldinija, Beckhama i ostale, Collina je bio jedan od stožernih brendova europske nogometne industrije u zadnja dva desetljeća. Vjerojatno nema sporta u kojem bi sudac bio među manekenima za prodaju videoigrice, kao što je to bio slučaj s Collinom u 'Pro Evolution Soccer'.

Pratio ga je glas suca koji se ne da impresionirati. Kao nitko drugi ulijevao je strahopoštovanje, pri čemu je za ono 'straho' uvelike zaslužna njegova krupna, krakata figura kojom upravlja poveća glava bez ijedne dlačice, uz podočnjacima podebljan 'psiho pogled': križanac Herzogovog Nosferatua i Darka Rundeka. Colina je rijetko kada doživio da mu se nogometaš na velikoj sceni usudi nekulturno prosvjedovati.

No osim prefiksa 'straho', poštovanje je zaslužio zbog preciznih, kompetentnih i neumoljivih odluka. Počeo je suditi kao 28-godišnjak krajem 80-ih u nižim talijanskim ligama. Sudio je dva finala Lige Prvaka (1999. i 2004. godine) te finale SP-a 2002. Samo od suđenja je znao zarađivati do 200.000 eura godišnje.

Nogometna industrija trebala je sudačko lice koje bi bilo simbol velike pravde i nepotkupljivosti, lice kojem se vjeruje da je iznad nogometne mafije. No ne manjka ni skeptika' koji su spremni preispitati famu UEFA-inog PR-a . Doduše, ne čudi da sudac u zemlji poput Italije ima masu neprijatelja koji ga optužuju za tendencioznost, pa su tako 'hejterski' Collina-sajtovi znali bilježiti stotine tisuća učitavanja. No Collinina svjetska reputacija opstala je čak i nakon divovskog skandala, istrage i brojnih kazni zbog namještanja utakmica u Italiji 2006. godine.