trebamo li brinuti?

'Vatreni' na Euro mogu i da ne prođu kvalifikacije, a evo što Hrvatskoj treba za siguran plasman

08.10.2019 u 11:16

Bionic
Reading

Hrvatskoj treba još šest bodova u kvalifikacijama, ali i bez toga se možemo kvalificirati kroz play-off Lige nacija

Hrvatska nogometna reprezentacija mirno je plovila prema Europskom prvenstvu 2020. godine, ali je prošli mjesec kiksala protiv Azerbajdžana (1:1) i tako zakomplicirala situaciju u skupini E.

'Vatreni' su i dalje prvi u skupini s 10 bodova, ali Slovačka i Mađarska imaju samo bod manje. Slijedi Wales koji ima četiri boda manje, ali i utakmicu manje pa bi se pobjedom u tom susretu također približio Hrvatskoj na samo bod. Ove četiri reprezentacije će odlučivati o tome tko ide na Euro na koji će se plasirati dvije.

EP kvalifikacije

Skupina E

Azerbajdžan-Hrvatska1:1
Mađarska-Slovačka1:2
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Hrvatska531110
2.Mađarska53019
3.Slovačka53029
4.Wales42026
5.Azerbajdžan50151

Sljedeće utakmice

10.10.Slovačka-Wales
10.10.Hrvatska-Mađarska
13.10.Mađarska-Azerbajdžan

Zlatko Dalić je u nekoliko navrata ponovio kako će Hrvatskoj biti dovoljno 15 bodova za plasman na Euro što znači da nam je potrebno još dva remija i jedna pobjeda, odnosno dvije pobjede kako bismo bili ipak malo sigurniji. Te dvije pobjede i plasman na Euro 'vatreni' mogu osigurati već ovaj tjedan ako pobjede Mađarsku na Poljudu i Wales u gostima, a već bi pobjeda u Splitu bila veliki korak naprijed jer bi ostavila prostora da u iduće dvije utakmice, s Walesom u nedjelju i Slovačkom u studenom, osiguramo ta preostala tri boda.

Idealan scenarij bio bi da upišemo svih šest bodova u iduće dvije utakmice i riješimo sve dileme, ali čak i da ne uspijemo kroz kvalifikacije doći do Eura nije sve izgubljeno. Ako se ostvari najcrnji scenarij u kvalifikacijama, priliku za odlazak na Euro imat ćemo kroz play-off Lige nacija. Kako bi izborili play-off ovog natjecanja najmanje pet bolje plasiranih reprezentacija u Ligi nacija se mora direktno kvalificirati na Euro što i nije tako nevjerojatno. Portugal, Engleska, Belgija, Španjolska, Italija i Francuska su na dobrom putu da se kvalificiraju što bi Hrvatskoj garantiralo mjesto u play-offu u kojem bi, kako za sada stvari stoje, igrali protiv Nizozemske, Švicarske ili Islanda.