PRESS U DOHI

Zlatko Dalić potvrdio promjenu na desnom boku: Htio bih da igrači budu pošteni prema meni

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 16.12.2022 16:46
  • Objavljeno 16.12.2022 u 13:33
Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom ove je subote (16 sati) posljednja utakmica svjetskog prenstva. Itekako važna, jer protiv Maroka će se voditi bitka za brončanu medalju. Taj dvoboj najavio je izbornik Zlatko Dalić

Koliko je ostalo svježine, u kakvom su psihološkom stanju igrači i hoće li pronaći dovoljno motiva za ogled s Marokom?

Odgovore na ta pitanja doznali smo tijekom press-konferencije uoči posljednjeg treninga hrvatske reprezentacije, a pred novinare je došao izbornik Zlatko Dalić.

Jedno je sigurno, Dalić će u taj ogled, a koji ima težinu jer pobjednik osvaja brončanu medalju, morati ući s novim igračima. Navodno je otpao Josip Juranović, upitan je i Marcelo Brozović. Također, ne zna se hoće li i Joško Gvardiol moći podnijeti sve napore.

Prvo je pitanje stiglo Daliću, a vezano je o Luki Modriću.

'Ja bi naravno htio da bude s nama na Euru 2024. Kako se on osjeća, kako živi za nogomet, ja mislim da će biti, ali odluka je na njemu', odgovorio je Dalić.

Marokanski izbornik najavio je B momčad subotnjoj utakmici?

'Ovo je za nas veliko finale, velika utakmica, borba za medalju. respekt prema Marokancima, najugodnije su iznenađenje. I oni to misle isto. Siguran sam da će igrati s najboljom mogućom opcijom. Znamo da i oni žele biti reći kao i mi. Ovo je veliko finale maloga svijeta'.

O stanju Brozovića i Juranovića.

'Ovo je sedma utakmica, zaista je puno, uz dva produžetka. Imamo posljedica, Jurnaović, Brozović, Gvardiool.. Dogodi se nešto što ne planiramo. Htio bi da budu pošteni prema meni, pa da prijave ako nisu u redu. Svatko hoće od njih igrati u toj utakmici, ali moramo vagnuti da se nešto dogodi. Ne bi htjeli ući s igračima, pa da brzo moramo mijenjati'. Moraju mi priznati i reći tko nije spreman'.

Dalić o katarskom sucu.

'Fifa je preuzela velik rizik na sebe, ali se nadam da nakon dvoboja neće biti govora o njemu'.

Što je brončana medalja značila 1998. i što će značiti ako ju ponovno osvojite?

'Trenutak iz 1998. je jedan dio povijesti u kojemu je Hrvatsku upoznao cijeli svijet. Ovo je sad već malo drugačiji trenutak, jer smo napravili uspjeh sa srebrom iz Rusije. Naravno da bismo htjeli usrećiti naše ljude s novom brončanom medaljom. Možda je ona iz Francuske imala veću težinu jer je bila prva od našeg osamostaljenja. Napravili smo veliki uspjeh samo činjenicom da smo kao jedna mala država već drugu godinu za redom došla do same završnice turnira', rekao je Dalić.

Dalić još malo o Maroku.

'Maroko me podsjeća na nas prije četiri i pol godine, nitko ih nije očekivao ovako visoko, ali su oni svojom kvalitetom, emocijama došli tu gdje jesu. Iz utakmice u utakmicu su samo dodatno rasli i mislim da nas očekuje puno teži susret od onog s otvaranja grupe. Imamo puni respekt i veliko poštovanje prema njima. Pokazuju zajedništvo i nikoga se ne boje'.

Tko je po vama najgore iznenađenje ovog prvenstva?

'Smatram da je razočaranja puno više nego iznenađenja, Italija nije izborila plasman. Njemačka, Španjolska, Belgija, Portugal, Nizozemska svi su po meni imali puno veća očekivanja'.

Usporedba prve utakmice s Marokom i očekivanja od subotnjeg dvoboja

'Prva je utakmica bila i nama i njima potpuna nepoznanica. Igrali smo u lošem terminu, u jedan popodne, što nama nije nikako odgovaralo. Napravili smo veliki posao, ušli među top 4 ekipe, ali naravno želimo još i više i sve ćemo napraviti da to osiguramo. Čekaju nas nakon toga kvalifikacije za EP 2024., zatim Final Four Lige nacije, ali ono što naš fokus treba biti jest taj susret za treće mjesto'.

Dalić je praktički potvrdio ulazak Josipa Stanišića.

'On je naša budućnost. Čim trenira u Bayernu s tako dobrim igračima, čini ga boljim. I vjerujem da ćemo ga vidjeti u dvoboju protiv suigarača Mazraouija'.

Tko će biti prvak svijeta, Argentina ili Francuska?

'Obje momčadi imaju jednog igrača koji može napraviti prevagu. Francuzi imaju Mbappea, Argentinci Messija. Mislim da će biti neizvjesna, kvalitetna utakmica i mislim da nije baš pametno prognozirati što će biti. Mi ćemo se koncentrirati na svoje finale, a tamo neka pobjedi tko bude bolji'.

Je li ovo prvenstvo označilo kraj tiki-taka nogometa u kojemu je bitno imati posjed te hoće li doći do razlaza ove sjajne generacije?

'Španjolska je protiv Maroka imala 900 dodira s loptom, a nisu uspjeli pobijediti u toj utakmici. Francuzi pak drugo prvenstvo za redom igraju na tu tranziciju i evo ih u samoj završnici. Kompaktan čvrst blok i onda brzo otvaranje bit će prevaga u budućnosti. Što se pak naše reprezentacije tiče, ovo možda je kraj jedne naše zlatne generacije jer ih je došlo 18 novih koji nisu bili u Rusiji, za razliku od njih osam koji su bili s nama i dok smo osvojili srebro. Hrvatska ima kontinuitet i ovo što smo do sada napravili ne smijemo baciti. Uvijek je bitno da nam netko iz ove generacije ostaje u budućnosti kako bi i ti novi igrači učili od njih u budućnosti, kao što je Mateo rekao da je učio od Modrića. Mandžukića, Rakitića'.

  • +87
Argentina - Hrvatska; SP u nogometu Katar 2022., 13.12.2022. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal