TAEKWONDO

Uspjeh Hrvatica u sjeni bombaškog napada

17.02.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Hrvatska taekwondašica Marina Sumić osvojila je zlatnu medalju, dok su Ana i Lucija Zaninović osvojile srebrna odličja na jakom Grand Prix turniru Luxor Openu u egipatskom Luxuru, prvoj postaji u skupljanju bodova za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

Nažalost, odlični rezultati hrvatskih boraca ostali su u sjeni smrti mladog turskog reprezentativca i juniorskog prvaka Europe Seythana Akbalika koji je na tatamiju umro od srčanog udara, te vijesti o novom terorističkom napadu na turistički autobus blizu Tabe u kojem su poginula četiri državljana Koreje.

'U trenutku smrti turskog reprezentativca bio sam na tribinama, a Ana i Lucija u dvorani za zagrijavanje i poslije je bilo dosta mučno i teško nastaviti natjecanje i koncentrirati se na borbe. S obzirom na cjelokupnu situaciju u Egiptu i napad na autobus sa turistima iz Koreje jedva čekamo odletjeti iz Egipta u Emirate', rekao je izbornik Toni Tomas.

Već prvog dana natjecanja Marina Sumić je u kategoriji do 63 kg osvojila zlatnu medalju nanizavši četiri pobjede. Taekwondašica zagrebačkog Metalca je na putu do zlata pobijedila Ukrajinku Darju Jakovlevu (11-1), Španjolku Martu Calvo Gomez (6-2), Švicarku Ninu Klaey (6-1), te u finalu Njemicu Rabiu Guelec (8-3). Sumić je turnir završila sa stres frakrutom, pa je dobila gips zbog čega će propustiti idući turnir u Fujairahu.

Lucija Zaninović je u kategoriji do 49 kg pobjedama protiv Španjolke Isabel Sanchez Jimenez (6-2) i Britanke Georgie Barnes (7-6) ušla u finale, no finalnu borbu protiv Francuskinje Yasmine Azeiz je predala zbog manjih zdravstvenih problema kako ne bi ugrozila nastavak turneje u Bahreinu i UAE. Ana Zaninović je u kategoriji do 57 kg slavila protiv predstavnica iz Konga (15-0) i Egipta (12-0), a u finalu je izgubila od reprezentativke Turske 10-13.

Brončana s OI u Pekingu Martina Zubčić je u kategoriji do 57 kg ispala u drugom kolu. U drugom kolu su poraženi i Stipe Jarloni u kategoriji do 58 kg, te Filip Grgić je u kategoriji do 68 kg.

Sustav taekwondo kvalifikacija za plasman nana OI se promijenio i bodovi se sada skupljaju kroz cijeli četverogodišnji ciklus. Tako će se za odlazak u Rio zbrajati 25% bodova osvojenih u 2012. godini, 50% bodova osvojenih 2013., 75% bodova osvojenih u 2014., te 100% bodova iz 2015. Najviše bodova donose medalje na svjetskim prvenstvima, grand prix mastersima i finalnom grand prix turniru, nakon toga europsko prvenstvo te potom G2 i G1 turniri.

Arapska turneja se nastavlja G1 turnirima u Bahreinu i Ujedinjenim arapskim emiratima, a s obzirom na situaciju u Egiptu i događaje u Luxoru svi žele što prije pobjeći iz te zemlje.