TREĆINA PREMIERSHIPA

United i Chelsea očekivano, 'spursi' razočaranje

13.11.2010 u 09:45

Bionic
Reading

Tablica Premiershipa neodoljivo podsjeća na onu s kraja prošlogodišnjeg prvenstva. Na čelu su se odvojila četiri kluba, a samo šest bodova dijeli peto mjesto od osamnaestog. Nakon lošeg početka, neke su se velike ekipe, poput Liverpoola i Evertona, ipak sabrale i sada sigurno kroče prema gornjem dijelu ljestvice. Na samom je vrhu i dalje Chelsea, a prvi pratioci, Manchester United i Arsenal, zasigurno će iskoristiti prvu priliku da bi otmu tu privilegiju

Što se igrača tiče, najviše se mogu radovati navijači Liverpoola, budući da Fernando Torres polagano pronalazi staru formu, što je demonstrirao dvama predivnim pogocima protiv lidera prvenstva. Osim njega, već tradicionalno dobri su Drogba i Nani, a još se čeka na povratak najbolje plaćenog svjetskog igrača – Waynea Rooneyja. U međuvremenu, rađa se nova engleska zvijezda, napadač Newcastlea Andy Carroll i jedino što Englezima za slavlje još nedostaje jest pristanak Garetha Balea da jednog dana nastupi pod engleskom zastavom.

KLUBOVI

NA VRHU

Chelsea
Ukupna bilanca
: 28 bodova: 9-1-2, gol razlika 28:5

Chelsea show

Chelsea relativno sigurno drži prvo mjesto iako mu je forma u blagom padu budući da ne igraju uvjerljivo kao na samom početku. Problemi su počeli s ozljedama ključnih igrača (Essien, Alex, Drogba), a takve klase nije lako nadomjestiti čak ni najširom klupom. Tako su, nakon početnih pet pobjeda, u idućih sedam utakmica upisali i dva poraza (protiv Liverpoola i Manchester Cityja), a i u utakmici protiv Arsenala su izvukli sretnu pobjedu. Ancelotti definitivno ima još posla, jer s trenutačnom razinom igre neće dugo ostati na čelu.

Manchester United
Ukupna bilanca:
24 boda: 6-6-0, gol razlika 24:13

Nakon sapunice oko produljenja ugovora najveće zvijezde Waynea Rooneya stvari su se ipak stabilizirale i momčad izgleda solidno. Čak i bez Rooneyjevog učinka stoje sasvim dobro, jer su se iskazali skoro odbačeni Berbatov i pridošlica Hernandez. Uz vječno prisutne Giggsa i Scholesa te nakon povratka Ferdinanda, ponovo igraju kompaktno i bit će vrlo opasni u nastavku kada se Rooney vrati u formu. Momčad je to koja tradicionalno sporije kreće u sezone, ali kada uhvati ritam, postaje nezaustavljiva.


POZITIVNA IZNENAĐENJA

Newcastle
Ukupna bilanca:
17 bodova: 5-2-5, gol razlika 21:16

Svrake zaslužuju sve čestitke, ne toliko zbog bodovnog konta koliko zbog atraktivne i napadačke igre koju pružaju kako na domaćem terenu, tako i na gostovanjima. Duet Nolan-Carroll funkcionira besprijekorno i ako se zanemari Chelsejeva ofenzivna linija, riječ je o najubojitijem dvojcu cijele lige. Momčad općenito igra uglavnom po modelu toplo-hladno, tako da su jednako moguće pobjeda protiv Arsenala u Londonu, kao i poraz kod kuće od Blackburna, začinjen divljaštvom Joeya Bartona.

RAZOČARENJA

Tottenham
Ukupna bilanca:
16 bodova: 4-4-4, gol-razlika 14:15

Iako i dalje drži priključak s klubovima na vrhu, Tottenham se u ranoj fazi natjecanja oprostio od borbe za naslov, čemu su se potajno nadali ove sezone. U igri se muče, nemaju autoritet velike ekipe i zbog toga ne postižu lake pobjede, već je svaka utakmica nova muka. Najveći su problem ozljede obrambenih igrača (Woodgate, Bassong), ali i nespretnost napadača pri realizaciji prilika. Zbog toga je ofenzivni red u vrlo kratkom roku postao ovisan o golovima van der Vaarta, što si jedna velika ekipa ne smije dozvoliti.

West Ham
Ukupna bilanca:
8 bodova: 1-5-6, gol razlika 11:22

Postoji jedna sportska izreka koja, aludirajući na Murphyjev zakon, kaže da 'kada stvari krenu loše, onda i gaće same padnu'. To je otprilike sažetak dosadašnje sezone ovog, po navijačima poznatog, londonskog kluba. Prvo su ih pogodile ozljede i težak raspored, pa nakon toga nedostatak samopouzdanja i forme, a u zadnje dvije utakmice protiv lakših protivnika (WBA, Birmingham) odigraju dobro, ali ispuste iz ruku već dobivenu utakmicu. Ako im se sreća blago ne osmjehne, prijeti im put ka Championshipu.

IGRAČI

NAJKORISNIJI

D. Drogba, napadač Chelseaja
Ukupna bilanca:
6 golova i 6 asistencija u 11 odigranih utakmica

Nakon ubojitih prvih pet kola, kao i čitava ekipa, Drogba je iz pete brzine vratio u treću i sada mu je učinak dramatično pao. Međutim, za razliku od Tottenhama, Chelsea je ekipa koja zna pobjeđivati i kada najbolji igrači ne pružaju vrhunske partije. Osim toga, njegova se igra ne svodi samo na golove i asistencije, jer je jedan od napadača koji dobiva najviše zračnih dvoboja i time stvara golemu prednost za cijelu momčad.

Nani, krilo Manchester Uniteda
Ukupna bilanca
: 4 gola i 8 asistencija u 11 odigranih

Sada se već s punim pravom može reći kako dobro nosi 'Ronaldove kopačke' i da je, za vrijeme fizičke i mentalne Rooneyjeve odsutnosti, postao lider svoje ekipe, od kojeg se očekuje da pruža onaj dodatni impuls kreativnosti i drskosti kada svima drugima ne ide. Zbog toga je, bilo kao strijelac ili asistent, prisutan u većini uspješnih akcija Manchester Uniteda. Samo da još malo popravi ponašanje i bit će veliki igrač.

POZITIVNA IZNENAĐENJA

A. Carroll, napadač Newcastle Uniteda
Ukupna bilanca:
7 golova i 4 asistencije u 12 odigranih utakmica

Andy Carroll iz Newcastlea

Sve donedavno on je za širu nogometnu javnost bio potpuno nepoznat igrač. Danas se o njemu govori kao o idealnom budućem partneru Wayne Rooneyja u dresu engleske reprezentacije, s kojim bi mogli otići i koji korak dalje na predstojećem europskom prvenstvu. Iako na terenu djeluje pomalo nezgrapno, Carroll je napadač nove generacije koji zna sudjelovati u svim fazama igre, a da pritom ne gubi ubojitost u završnici.

R. van der Vaart, ofenzivni vezni Tottenhama
Ukupna bilanca:
5 golova i 1 asistencija u 8 odigranih utakmica

Da je sjajan igrač, bilo je poznato i ranije, ali nije bilo lako predvidjeti lakoću kojom je Nizozemac preuzeo glavnu igračku ulogu u novome klubu. Kad već napadačima ne ide, Van der Vaart redovito trese mreže,te je, zajedno s možda i najvećim europskim otkrićem sezone, Garethom Baleom, glavni pokretač svih akcija. Ako im se u nekom trenutku odluči priključiti i ostatak ekipe, Tottenham će neminovno napredovati.

RAZOČARENJA

W. Rooney, napadač Manchester Uniteda
Ukupna bilanca:
1 gol i 3 asistencije u 5 odigranih utakmica

Manchester stoji sasvim solidno u prvenstvu i Ligi prvaka, ali to nije zbog Rooneyja, već unatoč njemu. Kada već zbog ozljede ne može pomoći igračima na terenu, Rooney im je dodatno otežao stvari stvorivši pravu medijsku dramu, prvo oko svog privatnog života, a onda i oko potpisivanja novog ugovora. Prvi puta u karijeri, Ferguson je odlučio popustiti, a sada je na Rooneyu da mu se oduži novim sjajnim igrama.

A. Lennon, desno krilo Tottenhama
Ukupna bilanca:
0 golova i 1 asistencija u 10 odigranih utakmica

Igrač kojem su nova formacija i taktika, implementirane dolaskom Van der Vaarta, najviše škodile. Budući da sada Tottenham igra uglavnom s jednom čistom špicom, mnogo Lennonovih ubačaja odlazi u prazno, a on nije igrač koji zna dobro ulaziti u sredinu jer se ne koristi lijevom nogom. Njegova uobičajena igra, u kojoj pravocrtno trči uz liniju, morat će na neki način biti korigirana da bi se povećao njegov učinak.

Ovako Lennon igra kada je u formi