PROBLEMI U DRŽAVI

Ukrajina odustaje od domaćinstva Eurobasketa

19.03.2014 u 14:19

Bionic
Reading

Predsjednik Organizacijskog odbora Eurobasketa koji bi se iduće godine trebao održati u Ukrajini najavio je da će od europske FIBA-e tražiti da prebaci natjecanje u neku drugu državu

Već se danima nagađa da će europski ogranak Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) oduzeti Ukrajini organizaciju Europskog prvenstva. Razlog je politička kriza u toj zemlji, mogućnost izbijanja rata, a posljedično i kašnjenje u pripremama za organizaciju EP-a. Sada i iz same Ukrajine dolaze vijesti o dobrovoljnom prepuštanju domaćinstva nekoj drugoj zemlji.

'Ne mogu zamisliti kako bismo u današnjim vrlo teškim ekonomskim i političkim okolnostima mogli organizirati Eurobasket 2015. Pripreme za tako veliki projekt su dugačak i kompleksan proces koji uključuje sustavno planiranje i niz organizacijskih mjera. Kao prvo, imamo rusku agresiju na Ukrajinu koja je dovela do nestabilnosti i sigurnosnih prijetnji. Drugi negativan faktor je ekonomska kriza. Jasno je da danas naša zemlja ne može privući privatnog investitora koji bi pomogao u izgradnji dvorana', izjavio je predsjednik Organizacijskog odbora Markijan Lubkivskij za ukrajinski internetski portal iSport.ua.

'S obzirom na sve navedeno, mislim da od FIBA-e trebamo zatražiti da nam dodijeli domaćinstvo Eurobasketa 2017. godine, a organizaciju natjecanja sljedeće godine neka preuzme neka druga zemlja ili više njih', zaključio je Lubkivskij.