ČEFERINOV PLAN

Uefa želi ugurati europske reprezentacije u svaku grupu SP-a

09.02.2017 u 17:23

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog nogometnog saveza Aleksander Čeferin je nakon sastanka Izvršnog odbora u četvrtak izjavio kako će od FIFA-e tražiti 16 mjesta za europske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2026. godine na kojemu bi se trebalo natjecati ukupno 48 zemalja, te da one ne budu svrstavane u istu skupinu u prvom krugu.

'Odluku o povećanju broja reprezentacija donijelo je vijeće FIFA-e i mi smo u tom pogledu nemoćni. Jedino što možemo je primiti na znanje tu odluku. Mislim kako je realno tražiti 16 mjesta za Europu uz dodatni uvjet da svi naši predstavnici budu u različitim skupinama. S obzirom kako je kvaliteta na našoj strani, smatram kako bi se svih 16 moglo plasirati u drugu fazu natjecanja', rekao je Čeferin.

FIFA je prije mjesec dana odlučila povećati broj sudionika SP-a sa dosadašnjih 32 na 48 s tim da bi se u prvom krugu natjecanja formiralo 16 skupina sa po tri reprezentacije od kojih bi dvije prvoplasirane izborile prolazak u drugi krug.

Odluka o tome koliko mjesta će koji kontinent imati na raspolaganju bit će donesena na sljedećem kongresu FIFA-e u svibnju u Bahreinu.

Prema izvorima iz FIFA-e, broj mjesta za europske reprezentacije bi se trebao povećati sa 13 na 16, ali ipak bi najviše profitirale Afrika s povećanjem sa pet na devet i Azija s povećanjem s četiri na osam reprezentacija.

Na sastanku IO-a UEFA-e odlučeno je i kako će se predsjednicima te organizacije ograničiti mogući boravak na toj dužnosti na maksimalno 12 godina, odnosno tri četverogodišnja mandata. Dosada nije bilo ograničenja, pa je primjerice Šveđanin Lennart Johansson na mjestu prvog čovjeka UEFA-e proveo čak 17 godina.