traže odgovore

Uefa u problemu zbog Zvezde i sponzora na dresu: Nogomet je prljaviji nego ikad!

20.09.2023 u 12:33

Bionic
Reading

Čelnici Uefe, krovne europske nogometne organizacije, našli su se na udaru kritika zbog glavnog sponzora Crvene zvezde

Naime, kao što je poznato nogometaši Crvene zvezde na prsima nose reklamu ruske naftne kompanije Gazprom.

Kako je i zašto Uefa dopustila Gazpromu da sponzorira Crvenu zvezdu u Ligi prvaka i zašto im je omogućila povratak u Ligu prvaka, pitaju se mnogi.

Kako piše The Athletic, ruska državna naftna kompanija bila je bivši partner Uefe, ali je upravno tijelo prekinulo veze s njima kao sponzorom nakon invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

U svakom slučaju nakon utakmice prvog kola u Ligi prvaka, na gostovanju kod protiv branitelja titule Manchester Cityja, počeo je pritisak na Uefu.

'Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Uefa je bila pod pritiskom da prekine veze sa svojim glavnim sponzorom, ruskom državnom tvrtkom za naftu i plin Gazprom', kazala je aktivistička skupina Fossil Free Football.

'Ove godine Gazprom se vraća u Ligu prvaka kroz sponzorski ugovor s Crvenom zvezdom. Ne samo da je Gazprom jedan od najvećih svjetskih zagađivača, nego se njegovi prihodi izravno koriste za plaćanje ruskog rata protiv Ukrajine', dodali su između ostalog uz naglasak kako se propisu o oglašavanju ne poštuju i 'moraju se uskladiti sa svojim javnim obećanjima.'

Uefa se nakon zahtjeva za komentar još nije oglasila o ovoj temi, ali jasno je kako su pod velikim pritiskom.

Zaprijetili su im je i navijačka skupina Young Boysa, Ultras, kluba koji se nalazi u skupini G zajedno s Crvenom zvezdom.

'Crvena zvezda i njihov glavni sponzor Gazpom, osvjedočeni pristaša ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, pokazuju da je nogomet prljaviji posao nego ikad', navodi navijačka grupa.

UEFA zasad nije odgovorila na zahtjev za komentar o ovoj temi.

  • +9
Liga prvaka: Manchester City - Crvena zvezda, 19.9.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Nigel French / PA Images / Profimedia