znaju se datumi

UEFA je odlučila; ovo je datum do kojeg sva prvenstva moraju završiti; evo kad se igra finale Lige prvaka

17.03.2020 u 21:56

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa u potpunosti je poremetila sva sportska natjecanja, EURO u nogometu pomaknut je na 2021. godinu, a UEFA je sada obznanila rok do kojeg moraju završiti sva nacionalna prvenstva te datume kad se igraju finala Lige prvaka i Europske lige

Čelni ljudi Uefe tako su uvažili prijedloge klubova, nacionalnih liga i udruženja nogometaša te su kao najradikalniju odluku pomaknuli odigravanje Europskog prvenstva na iduću godinu. Bio je to jedini način da se do kraja - u relativno regularnim uvjetima - odigraju sva nacionalna prvenstva, ali i Liga prvaka te Europska liga.

Ideja je da se, kad se zaustavi širenje koronavirusa i steknu uvjeti za povratak u normalan život i rad, nacionalna prvenstva nastave, a tako i Liga prvaka i Europska liga.

Prijedlog Uefe je da se sva nacionalna prvenstva odigraju najkasnije do 30. lipnja!

'Obveza je da se prvenstva i europska natjecanja završe do kraja sportske sezone, odnosno najkasnije do 30. lipnja, naravno sve to ako se situacija s pandemijom koronavirusa poboljša i ako se ostvare uvjeti za siguran povratak na terene i stadione', dio je priopćenja Uefe.

Raspored će u mnogim ligama biti zgusnut, to će vjerojatno podrazumijevati da se utakmice igraju i tijekom tjedna, što bi mogao biti veliki fizički i psihički pritisak na same nogometaše. Tako je Hrvatski Telekom Prva liga zastala u 27. kolu i do kraja bi trebalo odigrati još točno deset...

  • +74
Hajduk - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U isto vrijeme, Uefina natjecanja poput Lige prvaka i Europske lige - koja se po pravilu igraju utorkom, srijedom i četvrtkom - lako bi se mogla igrati i vikendima! No, sve to ovisi o tome kad će se uopće natjecanja moći nastaviti...

Uefa je obznanila i datume finala Lige prvaka i Europske lige. Za sada je navodno planirano da se finale Lige prvaka igra 27. lipnja, a finale Europske lige tri dana ranije. Mjesta odigravanja ostaju nepromijenjena - domaćin finala Lige prvaka je i dalje Istanbul, a finala Europske lige poljski Gdanjsk.

'Moguća su prilagođavanja kvalifikacija za sezonu 2020./2021. u Ligi prvaka i Europskoj ligi u slučaju da se sezona zaista oduži do kraja lipnja', pojašnjenje je od Uefe koja će oformiti i dvije radne skupine:

'Radna skupina koju čine predstavnici Uefe, nacionalnih liga i klubova će odmah ispitati trenutni raspored i kalendar natjecanja kako bi pronašla način da se sezona u svim ligama završi regularno do kraja lipnja. Druga radna skupina koju čine dužnosnici Uefe, liga, klubova i igrača će raditi na procjeni posljedica i šteta koje će zadati pandemija kornavirusa te će predložiti mjere pomoći kako bi se posljedice svele na minimum', zaključak je sastanka.