olimpijske igre 2020.

Pandemija koronavirusa zaustavila je sva međunarodna sportska natjecanja u svijetu, što će biti s Olimpijskim igrama u Tokiju?

17.03.2020 u 16:44

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) ostaje potpuno posvećen Olimpijskim igrama Tokio 2020. do kojih je ostalo više od četiri mjeseca pa u ovom trenutku nisu potrebne nikakve drastične mjere, stoji u priopćenju MOO-a nakon današnje video konferencije s predstavnicima Međunarodne federacije ljetnih sportova...

'Ova situacija je bez presedana za cijeli svijet i naše su misli s onima koje je pogodila ova kriza. Ujedinjeni smo s cijelim društvom u nastojanju da učinimo sve kako bismo zaustavili širenje virusa. Situacija oko COVID-19 pandemije utječe i na OI Tokio 2020., a mijenja se iz dana u dan', stoji na početku priopćenja u kojem MOO poziva na razboritost te upozorava da su bilo kakve špekulacije u ovom trenutku kontraproduktivne.

'MOO poziva sve sportaše da nastave s pripremama za Olimpijske igre najbolje što mogu. Podržavat ćemo ih i konzultirati se s njima i njhovim nacionalnim odborima te izvještavati o novostima i razvoju situacije.'

MOO je pozdravio podršku skupine G7 i izjavu japanskog premijea Shinza Abea koji je rekao:

'Želim savršenu izvedbu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara kao dokaz da će čovječanstvo pobijediti novi koronavirus, za što sam dobio podršku vodećih ljudi G7.'

Čelnici MOO-a najavili su da će se i dalje ponašati odgovorno te da će pri organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju prvenstveno voditi računa o zdravlju svih uključenih i podržavati zauzdavanje virusa te štiti interese sportaša i olimpijskog sporta.

Do danas je 57 posto sportaša ispunilo kvalifikacijske norme za Olimpijske igre, a za preostalih 43 posto mjesta MOO će s međunarodnim federacijama napraviti potrebne i praktične preinake u sustavu kvalifikacija za Tokio 2020., a ostavljen je i prostor za moguće povećanje olimpijskih kvota, ovisno od sporta do sporta, ako se za takav potez pokaže potreba. Sve će moguće revizije kvalifikacijskog sustava biti objavljene početkom travnja.

'Zdravlje i dobrobit svih koji su uključeni u pripreme za Olimpijske igre u Tokiju je naša prva briga. Sve se mjere poduzimaju u interesu sigurnosti sportaša, trenera i pratećeg osoblja. Mi smo olimpijska zajednica; podržavamo jedni druge u dobrim i teškim trenucima. Ta nas olimpijska solidarnost definira kao zajednicu', izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach koji će u srijedu održati video konferenciju s članovima nacionalnih olimpijskih odbora.

Sljedećih dana će se također voditi razgovori s međunarodnim federacija pojedinih sportova i predstavnicima sportaša.