SPEKTAKL U NEDJELJU

U Suzuki nas čeka još jedna jako dramatična F1 utrka!

06.10.2016 u 16:52

Bionic
Reading

Velika nagrada Japana ove nedjelje mogla bi biti najbolja utrka sezone. Lewis Hamilton mora pokušati smanjiti zaostatak za Nicom Rosbergom u ukupnom poretku, a vozači Red Bulla Ricciardo i Verstappen imaju realnu šansu ponovo poraziti moćne Mercedese...

Nakon dramatičnog raspleta Velike nagrade Malezije prošlog vikenda, već ove nedjelje čeka nas nova poslastica. Na rasporedu je utrka koja je u prošlosti obilovala uzbuđenjima, ali u sjećanju je i nedavna tragedija. Prije dvije godine dogodila se teška nesreća Julesa Bianchija koja aktualne F1 vozače još uvijek pogađa. Francuz se u kišnim uvjetima zabio pod traktor dizalicu i zatim bio u komi devet mjeseci, a preminuo je u srpnju prošle godine. Daniel Ricciardo posvetio mu je pobjedu u nedjelju na stazi Sepang, a nesumnjivo će ga se sjetiti i pobjednik Velike nagrade Japana.

Na Suzuki utrke Formule 1 održavaju se od 1987. godine. Dizajnirao ju je Nizozemac John Hugenholz i jedna je od najatraktivnijih u kalendaru. S obzirom da je u prošlosti znala biti posljednja utrka u sezoni, ovdje smo gledali mnoge epske dvoboje i velike trenutke. Izdvajamo sudare Prosta i Senne, prvi naslov za Ferrari nakon više od 20 godina Schumachera 2000. , a najbolji je potez svakako Kimijevo pretjecanje Fisichelle u zadnjem krugu za pobjedu 2005. godine.

Najuspješniji vozači ovdje bili su Nijemci. Michael Schumacher pobijedio je na Velikoj nagradi Japana šest puta, a Sebastian Vettel četiri. Prošle godine ovdje je po treći put slavio Lewis Hamilton i tako se približio naslovu prvaka. Suzuka spada među duže F1 staze sa svojih 5.8 kilometara i puna je izazova. Posebno atraktivan početni je dio kruga. Nakon brzog prvog desnog zavoja u koji se ulazi s više od 200km/h slijede zahtjevni srednje brzi lijevi i desni zavoji kakvih nema nigdje drugdje u F1 kalendaru.


U središnjem dijelu kruga posebno teški su povezani osmi i deveti zavoj, na kojima vozači redovito završavaju u pijesku. Slijedi snažno kočenje, spori zavoj 11 pa nova jurnjava prema atraktivnim brzim zavojima 13 i 14 koje treba pogoditi sa 180km/h i što bolje izaći na dugi ravni dio. Zavoj broj 15 zvan '130R' izuzetno je brz i prolazi se punim gasom, a na kraju kruga još je zahtjevna šikana, koja je i najbolje mjesto za pretjecanje. Prolazi se s oko 90km/h, a onda slijedi ubrzanje i startno-ciljna ravnina.

Pirelli je vozačima ponudio tvrde, srednje tvrde i mekane komponente guma. U prošlosti se znalo ići samo jednom u boks ovdje, vidjet ćemo hoće li se to ponoviti. DRS zona nalazi se samo na startno ciljnoj ravnini, a što se vremenske prognoze tiče, kiša je itekako moguća tijekom nedjeljne utrke, što bi moglo donijeti dodatnu dramaturgiju .

Tko je favorit? Lewis Hamilton i Nico Rosberg trebali bi po suhoj stazi imati prednost nad konkurencijom, no po kišnoj će im velike probleme stvarati Daniel Ricciardo i Max Verstappen u Red Bullu, jedini vozači koji su uspjeli pobijediti Mercedese i trijumfirati ove sezone. Za Hamiltona će pak najvažnije biti smanjiti zaostatak za Rosbergom koji se povećao na 23 bodova i u slučaju nove loše utrke Lewisa, sve bi moglo biti riješeno.

Kvalifikacije u subotu počinju u 8 sati po hrvatskom vremenu, utrka u nedjelju u 7. Ne propustiti!