EP U DVORANSKOM HOKEJU

Trener Tomac taktikom spasio hrvatske ambicije

18.01.2014 u 09:18

Bionic
Reading

Hrvatski hokejaši s uvodnim dvjema pobjedama, 9­:1 nad Finskom i 6­:3 nad Turskom, uspješno su otvorili Europsko prvenstvo 3. skupine u dvoranskom hokeju koje se igra u Svetom Ivanu Zelini

Malo stara dobra sreća, malo podrška s tribina i ponajviše superhrabar hazarderski pristup trenera Ivana Tomca, izvukli su hrvatsku reprezentaciju iz čvrstih kandži ostanka u trećem razredu europskoga dvoranskog hokeja.

Sudbonosnu odluku Ivana Tomca, opredjeljenje da praktički čitavo poluvrijeme odigra s igračem više u polju (bez golmana), vidjeli smo u drugom nastupu Hrvatske na zelinskom turniru. Na poluvremenu su Turci protiv neprepoznatljivih Hrvata vodili 2­:0 i izbora nije bilo.

Tomac je znao da ima fizički izuzetno spremnu momčad, i odlučio se kockati od početak drugog poluvremena. Turci su zabili pogodak za 3­0 u trećoj minuti nastavka, a da su se Hrvati potpuno predali učinilo se nekoliko sekundi kasnije, kad su Turci izborili sedmerac za vodstvo i dubiozu iz koje se Hrvatska ne bi izvukla. Golman i kapetan momčadi Zoran Jakopović pogodio je stranu turskom izvođaču i skinuo penal. Hrvatska igra dobila je novi impuls.

Eksplodiralo je pet minuta kasnije, u 29. minuti, kada je dotad indisponirani Filip Taušan, čovjek za prekide, zabio nakon kaznenog kornera smanjivši na 3­:1. Krenuo je tada hrvatski cunami, svo vrijeme s igračem na poziciji golmana, koji je pogocima Petra Hršaka u 30. i Domagoja Čefka u 32. minuti doveo utakmicu u egal.

Tomac je ekspresno poslije izjednačenja uveo golmana u igru. No, vižljasti su Turci, kao i tijekom cijeloga prvog poluvremena, odmah povratili inicijativu i Tomac je ponovno pribjegao pobjedničkoj varijanti: izvukao je Jakopovića, uveo opet igrača viška u polju i nagrada je stigla dvije minute prije kraja, ponovno iz kaznenog kornera. Strijelac je, nakon što je Tomac okrenuo stranu izvođenja i time dezorijentirao tursku obranu, drugi put bio Čefko.

Petar Hršak je u ostatku vremena istrčao dvije kontre i dvaput zabio u turski gol bez vratara za konačnih 6­:3. Dok je Tomac vukao pobjedničke poteze, turski izbornik Salih Kanik stoički je podnosio poraz. Nije pronašao reakciju na hrvatsku igru 5­ na­ 4 u polju, nije se čak sjetio niti pozvati minutu odmora.

Hrvatska zato u drugi dan natjecanja kreće s nadom progresije u drugu skupinu. U subotu slijede utakmice s Mađarima i Portugalcima. U nedjelju preostaju još Velšani. Dalje vodi jedno od prvih dvaju mjesta.

Trebat će puno više kvaliteta od trenerovih lucidnih poteza da bi se dobili ili Portugalci ili Velšani. Pod uvjetom da se dobiju Mađari.

EP u dvoranskom hokeju, 3. skupina, 1. dan, rezultati:

Portugal – Mađarska 9­:3, Hrvatska – Finska 9­:1, Wales – Turska 7­:2, Portugal – Finska 10­:3, Hrvatska – Turska 6­:3, Wales – Mađarska 6­:1

Redoslijed: 1. Portugal 6 bodova (+13), 2. Hrvatska 6 (+11), 3. Wales 6 (+10), 4. Turska 0 (­8), 5. Mađarska 0 (­11), 6. Finska (­15).