NASTAVAK SKANDALA

Tour de France zataškavao Armstrongov doping!?

21.01.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Ugledni i utjecajni pariški dnevni list Le Monde u ponedjeljak je izašao s velikom pričom o slučaju pozitivnoga dopinškog nalaza Lancea Armstronga na Tour de Franceu 1999. godine.

Francuzi zapravo nisu otkrili ništa novo, barem ne svojim vjernim čitateljima. Naime, isti je dnevnik prije 14 godina ekskluzivno objavio vijest da je američki biciklist bio pozitivan na dopinškom testu nakon prve odrađene etape najslavnije biciklističke utrke. Pobjedom u otvarajućem prologu 3. srpnja tada 28-godišnji član US Postal-Teama preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku. Na koncu je utrku završio pobjednički. Baš kao i u idućih šest izdanja Toura. Tko zna kako bi novija povijest utrke izgledala da je razotkriven već tada.

Ponovno su u Le Mondeu objavili dokument objavljen u ono vrijeme: formular na kojem su Armstrong i njegov direktor Johan Bruyneel, pod upitom da naznače koje je sve lijekove Amerikanac uzimao u nedavno vrijeme, upisali - 'ništa'. Tvrdili su da Amerikanac nije ni na kakvim medikamentima od 13. prosinca 1996. godine, dana kada je podvrgnut posljednjoj kemoterapiji uslijed pretrpljenoga raka testisa.

Nakon što se Armstrong pokazao pozitivnim na dopinškom testu kojem je podvrgnut dan kasnije, naknadno se prisjetio da je ipak uzeo lijek s nedopuštenom supstancom, i to sintetični kortikoidni steroid triamcinolon-acetonid, čiji su tragovi pronađeni u njegovu urinu.

Količina nedopuštene supstance u nalazu nije prelazila tada dopuštenu granicu, što praktički znači da se, po ondašnjim mjerilima, Armstrong nije dopingirao, no Le Monde je već tada čvrsto stao iza argumenta da Armstronga treba kazniti jer je lagao.

U Međunarodnoj biciklističkoj federaciji (UCI) opravdali su naknadno izmijenjeno objašnjenje američkog biciklista kojim je opravdao uzimanje sredstva medicinskim potrebama.

U današnjem broju Le Monde zaključuje da se radi o sredstvu kojim je Armstrong prikrio uzimanje krvnog dopinga, što je priznao u televizijskom intervjuu danom Oprah Winfrey prošlog tjedna.

Svo ovo vrijeme Armstrong je Le Mondeove navode s indignacijom odbacivao karakteriziravši ih 'vulgarnim novinarstvom'.