POZNAJE SVAKI PAPIR

Tko je Vlatka Peras, smijenjena predsjednica Uprave? U Dinamo je ušla na mala vrata...

24.05.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Priča o Vlatki Peras u GNK-u Dinamo priča je o složenoj mreži odnosa, povjerenja i skandala u tom klubu

Vlatka Peras počela je raditi u zagrebačkom Dinamu kao studentica 1998. godine, a tijekom karijere bila je osobna tajnica Zdravka Mamića, bivšeg predsjednika kluba koji je već godinama bjegunac od hrvatskog pravosuđa s utočištem u Međugorju.

Mnogi će reći da je u klub došla na mala vrata, a uspjela je stići do samog vrha. U početku je u Dinamu bila zadužena za koordinaciju akreditacija novinarima (radila je u odjelu za odnose s javnošću), no vrlo brzo je napredovala. Već 2005. godine postala je voditeljica ureda Uprave kluba te ujedno najbliža Mamićeva suradnica, kojem je bila desna ruka. Ukratko, znala je sve njegove tajne...

>> Dinamo objavio: Predsjednica Uprave Vlatka Peras dobila otkaz i nema pravo na otpremninu!

Od početka je Mamić imao veliko povjerenje u Peras, a nakon njegova povlačenja ona je postala dio Uprave kluba s Amrom Peternel i Krešimirom Antolićem.

Magistru inženjerku zračnog prometa u Dinamo je doveo njezin bivši šogor Goran Bradić, tadašnji glasnogovornik NK Croatia. Bila je tajnica Zlatku Canjugi, a nakon toga i Velimiru Zajecu od 2000. do 2002. godine, dok je bio glavni direktor kluba. Peras zna za svaki potpisani dokument u Dinamu, a uživa i reputaciju među navijačima jer je njezin brat član stare ekipe Bad Blue Boysa.

Poznata je i priča o tome da je često zagovarala izgradnju novog stadiona u Maksimiru.

'Svjedoci ste da smo mi bili ti koji su pokrenuli to pitanje i proaktivno djelovali. Bilo je nekoliko sastanaka s ljudima iz Grada, koji je vlasnik stadiona Maksimir. Razgovori su bili konstruktivni, s jasno izraženim stavom obiju strana da je Dinamu i Gradu Zagrebu potreban novi nogometni stadion. Naši navijači zaslužuju stadion prikladan za najbolji hrvatski klub', kazala je Peras krajem 2019. godine. No od tada se po pitanju stadiona ništa nije promijenilo.

Peras je 2017. svjedočila protiv Mamića na osječkom sudu, što je bio značajan događaj s obzirom na njezinu dugu povezanost s njim.

Novo rukovodstvo Dinama ponudilo joj je sporazumni raskid ugovora, prema kojem je trebala dobiti šest plaća, ali je ona to odbila. Sve je zapelo na bogatoj otpremnini, koju joj garantira novi ugovor, a nedavno ga je potpisala s trajanjem do 2027. godine.

Također se u medijima pisalo da je povod za otkaz činjenica da je Peras narušila ugled kluba svojim djelovanjem jer je protiv nje podignuta optužnica u aferi SMS, u kojoj je optužen i Mamić.

Uoči te afere jednom prilikom je rekla: 'Od prvog dana kad sam došla u klub, znači prije više od 25 godina, bez obzira na kojoj poziciji sam bila, uvijek sam davala sve od sebe i svoj sam posao radila maksimalno ozbiljno i odgovorno.'

No nova optužnica - kako se doznaje - tereti Peras, s bivšim predsjednikom Uprave Igorom Kodžomanom i Zdravkom Mamićem - za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju 2018. godine, čime su oštetili klub za oko 72 tisuće eura. Konkretno, optužba tvrdi da su Kodžoman i Peras, na Mamićev zahtjev, odobravali i plaćali nabavu tehničke robe prikazujući je kao klupsku, iako to nije bila.

Početkom prošle godine Mamić je prozvao Peras i Amru Peternel zbog dopuštanja Krešimiru Antoliću da preuzme vlast u Dinamu. Kasnije se ispostavilo da je ona praktički dogovorila prelazak u 'protivnički tabor'.

Unatoč podršci nekih klupskih figura, poput Zajeca, koji je rekao da Peras mora ostati da bi klub imao kontinuitet, ubrzo se situacija promijenila.

Podsjetimo, Peras je imala ugovor s Dinamom do 11. ožujka 2027., a prema tom ugovoru i u slučaju otkaza ima pravo na sve plaće do njegova isteka. Klub je sad spreman i sudskim putem osporavati taj ugovor, posebice nakon podizanja optužnice.

Na konferenciji za medije - nakon objave da je Peras dobila otkaz - potpredsjednik Dinama Dubravko Skender je rekao:

'Donesena je odluka o razrješenju Vlatke Peras s pozicije predsjednice Uprave GNK Dinamo, čime prestaju sve njezine odgovornosti i prava, te odluka o otkazu ugovora o radu zbog teške povrede radnog odnosa, a nastavak radnog odnosa nije moguć. Sukladno zakonu, Vlatka Peras nema pravo na otpremninu i otkazni rok', objasnili su između ostalog iz Dinama.

Pred Peras je sad očito pravna bitka koja bi mogla imati značajne posljedice za njezinu daljnju karijeru. A to će vrijeme pokazati.

  • +7
Vlatka Peras - smijenjena predsjednica Uprave Dinama Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL
sve osim nogometa