s toliko novca svašta si dopušta

Tko je čovjek koji je s pištoljem ušao u teren i natjerao grčku vladu da prekine prvenstvo

12.03.2018 u 22:03

Bionic
Reading

Grčka je na neodređeno vrijeme prekinula nogometno prvenstvo nakon nemilih scena s utakmice PAOK- AEK koje su šokirale grčku, ali i svjetsku javnost

'Odlučili smo prekinuti prvenstvo. Natjecanje neće ponovo krenuti dok se ne postigne zajednički dogovor kako bi se krenulo s posve jasnim uvjetima i pravilima', rekao je grčki zamjenik ministra kulture i sporta Georgios Vassiliadis.

Grčka televizija je objavila i kako je državni tužitelj pokrenuo istragu protiv vlasnika PAOK-a Ivana Savvidisa jer je ušao na teren s pištoljem za pojasom. Traže se još četiri osobe koje su bile uključene u incident u Solunu koji se dogodio u posljednjim trenucima utakmice između PAOK-a i AEK-a kada je sudac priznao, a potom poništio pogodak domaćeg sastava.

Igrači PAOK-a i stručni stožer žestoko su prosvjedovali, a na teren je utrčao i vlasnik kluba Ivan Savvidis koji je za pojasom imao pištolj. U njegovoj pratnji bili su tjelohranitelji, ali i predsjednik kluba, inače bivši slovački sudac Luboš Michel.

'Gotov si', vikali su Savvidis i Michel sucu koji je zbog prijetnji prekinuo utakmicu. Uplašeni igrači AEK-a pobjegli su u svlačionicu, no zanimljivo je to da je sudac naknadno priznao pogodak.

Ivan Ignatjević Savvidis rođen je 1959. godine u tadašnjoj sovjetskoj republici Gruziji. Prema Forbesu, težak je 750 milijuna dolara i zauzima 30. mjesto među najbogatijim Rusima. Ali on je zapravo - Grk. Život ovog milijardera je od malih nogu bio veoma uzbudljiv - s 14 godina je pobjegao od kuće u Rostov i preživljavao tako što je uzgajao duhan. Preko dana je motao cigarete, a noću učio za ispite. Nekoliko desetljeća kasnije postao je doktor znanosti, ali i - najveći ruski prerađivač duhana!

Njegova firma Donskoj Tabak godišnje proizvodi 30 milijardi cigareta - svaka deseta kutija koju popuše Rusi dolazi iz njegove tvornice. Nema sumnje da je Savvidis do velikog kapitala došao svojim umijećem. No na njegovo bogatstvo, ali i status u društvu, itekako je utjecalo prijateljstvo s Vladimirom Putinom.

Ruski predsjednik osjetljiv je na Crvenu armiju, odnosno vojsku, a to Savvidis itekako dobro zna. I onda mudro svake godine vojnicima koji služe domovini pokloni milijardu cigareta. Doduše, ne radi to samo zbog Putina, već i zbog svoje prošlosti jer je služio u sovjetskoj vojsci i stigao do čina majora.

Savvidis je za početak širenja u državi svojih predaka odabrao Solun. Kupio je nekoliko strateških pozicija: luku, cijele gradske kvartove i područja uz obalu, velika skladišta, punionicu mineralne vode, Macedonia Palace, jedan od najluksuznijih hotela u tom dijelu Europe, kao i nekoliko turističkih naselja.

Preuzeo je lokalnu televiziju i tri dnevna lista, a u ljeto 2012. ulazak na Forbesovu listu najbogatijih ljudi svijeta proslavio je kupovinom sportskog simbola grada - nogometnog kluba PAOK.

Klub koji je Savvidis preuzeo bio je poput grada koji je također kupio - u bankrotu. Naravno, 11 milijuna eura, koliko je iznosio dug PAOK-a i koji je Savvidis uplatio, nije ništa za bogataša njegovog kalibra.

Svi su vrlo lako uočili da je Savvidis čovjek od posebnog Putinovog povjerenja jer on odrađuje poslove u dijelu svijeta za koje se bore Rusija i SAD. Vlasnika 'pola' Grčke, a koji se grčkim jezikom baš i ne koristi, gledaju kao u boga - čovjeka koji ih je spasio od velike krize i kojem se nitko ne smije suprotstaviti.