heroj aek-a

Zlatko Dalić nije ga pozvao, ali odgovor Hrvata iz Atene će ga oduševiti

05.03.2018 u 12:22

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis igrača na koje računa za predstojeće prijateljske utakmice koje će se 23. i 27. ožujka igrati u SAD-u. Na tom popisu je 26 imena, ali će ga uoči puta skratiti na 20, s time da je izbornik ostavio mogućnost da do SP-a u Rusiji ipak bude nekakvih promjena

Nakon izborenog plasmana na SP, protiv Grčke u dodatnim kvalifikacijama, izbornik Dalić napokon je došao na svoje. Od studenog do ovog ožujka uglavnom je putovao i obilazio igrače, a sada će napokon imati prilike s njima i raditi.

U ožujku će Hrvatska u SAD-u odigrati dvije prijateljske utakmice, 23. protiv Perua, a 27. protiv Meksika.

  • VRATARI: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo)
  • OBRANA: Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Domagoj Vida (Bešiktaš), Ivan Strinić (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivarić (Dinamo Kijev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Matej Mitrović (Club Brugge), Marin Leovac (Rijeka), Zoran Nižić (Hajduk)
  • VEZNI RED: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović (Inter), Marko Rog (Napoli), Mario Pašalić (Spartak Moskva), Filip Brdarić (Rijeka)
  • NAPAD: Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić (Inter), Nikola Kalinić (Milan), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke), Duje Čop (Standard Liege), Ante Rebić (Eintracht), Ivan Santini (Caen)

Prije nego je obrazložio svoj izbor Dalić je jasno rekao što očekuje od ove turneje.

'Prva mi je želja da budemo kompletni. Kad sam rekao da želim jake protivnike, to je cilj. Dat ću šansu svim igračima, iskoristit ću sedam dana za komunikaciju, razgovor, kako bih vidio što mi je činiti. Jasno da ne mogu očekivati neku posebnu igru, ali moramo vidjeti gdje smo. Rezultat nije bitan, ali ne idemo tamo gubiti.'

Dakle s ovog popisa prije puta u SAD trebala bi otpasti šestorica igrača, s time da i za one koji budu višak to ne znači da neće put Rusije. Baš kao što ne znači da na popisu neće biti ni Marka Livaje, hrvatskog napadača koji igra u sjajnoj formi u vodećoj momčadi grčkog prvenstva, AEK-u. Ove nedjelje zabio je osmi prvenstveni gol (op.a. plus dva u europskim kupovima), s time da je to bio i jedni u utakmici, odnosno AEK-u je donio tri boda i povratak na vrh.

Izborniku Daliću stiglo je pitanje koliko ozbiljno razmišlja o Marku Livaji.

'Ozbiljno računam na njega. Vukojevića sam poslao u Kijev da ga gleda, ali nije igrao. Ne možemo ignorirati čovjeka koji je dao deset golova. Bit će u fokusu.'

I istina, Livaja je taj dvoboj Europske lige propustio zbog žutih kartona.

A onda smo za komentar zamolili i 'prozvanog' Livaju, kojem je ovih dana u Ateni izuzetno ugodno. Njegova je momčad na vrhu, ispred PAOK-a, ali i bogatog Olympiacosa, koji je godinama bio nedodirljiv u grčkom prvenstvu.

'Sve je super u Ateni. Igramo dobro, ja sam jako zadovoljan, posebno brojem golova, jer ne igram kao klasični napadač, već kao desetka.'

Sljedećeg vikenda pred klubom je jedna od presudnih utakmica sezone - derbi u Solunu protiv PAOK-a.

'Gostujemo sljedeće nedjelje u Solunu, ali već danas bi mogla biti donesena jako važna odluka. Naime zbog nereda prošlog vikenda u derbiju protiv Olympiacosa, kada je pogođen suparnički trener, postoji mogućnost da PAOK bude kažnjen oduzimanjem tri boda. I onda, ako još pobijedimo u derbiju, otišli bismo na velikih pet bodova prednosti. To bi bilo sjajno.'

Baš kao što je i vama u Ateni. Razmišljate li uopće o povratku u Las Palmas, klub iz kojeg ste stigli na posudbu u AEK?

'Zbilja mi je prerano o tome govoriti. Iako su mi još prije nekoliko mjeseci u AEK-u ponudili ostanak. Naime Las Palmas me poslao na posudbu, s time da AEK ima pravo prvokupa. Vidjet ćemo. U svakom slučaju, meni se ovdje sviđa, obitelj je sretna u Ateni, a i klub će igrati u Europi. Osim toga, pitanje je hoće li Las Palmas ostati u prvoligaškom društvu'.

Izbornik Dalić spomenuo vas je kao potencijalnog igrača za SP?

'Naravno da sam sretan zbog toga. I na meni je da se dokazujem igrama i golovima. Ako budem potreban i ako me prate te ako me pozovu, nitko sretniji od mene.'

Imali ste prilike razgovarati s izbornikom Dalićem tijekom splitskog malonogometnog turnira Četiri kafića. Jeste li tada možda prozborili koju riječ o reprezentaciji?

'Nismo, jer nije bilo ni vrijeme ni mjesto za to. Okupili smo se s jedinim ciljem, humanitarnim. Pitao me izbornik kako mi ide, ali to je bilo sve. Znate, bilo je jako puno igrača i onih koji su svojevremeno igrali s izbornikom, pa onda nije bilo potrebe razgovarati o ozbiljnijim temama', završio je Livaja.