DOPING SKANDAL

Težak udarac za najomraženijeg atletičara današnjice, ali i cijeli SAD!

19.12.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Aktualni svjetski prvak Justin Gatlin koji je u karijeri već bio suspendiran zbog korištenja dopinga opet se našao usred kontroverze, nakon što je njegov trener uhvaćen kako nudi nedopuštena sredstva novinaru koji je glumio atletičara...

Podsjetimo, Gatlin je 2001. godine zaradio dvogodišnju suspenziju zbog korištenja amfetamina, a onda je pet godina kasnije opet pao na doping testu i jedva izbjegao doživotnu zabranu trčanja. Kazna od osam godina smanjena mu je na četiri, a nakon što se vratio atletici publika mu je zviždala i nikad ga više nije prihvatila.

  • +5
Dodjela medalja na 100 metara na SP-u u Londonu 2017. Izvor: Reuters / Autor: PHIL NOBLE

Ove godine Justin Gatlin na SP-u u Londonu osvojio je zlato na 100 metara, u posljednjoj utrci Usaina Bolta u ovoj disciplini te mu tako nanio jedini poraz na velikom natjecanju, što nije dobro sjelo ljubiteljima atletika jer je Amerikanac i dalje na glasu kao prevarant.

Slika u javnosti Gatlina ovih se dana dodatno urušila, nakon što je Daily Telegraph poslao na tajni zadatak svog čovjeka koji se predstavio kao atletičar i ponuđen mu je od strane Justinovog trenera Denisa Mitchella i agenta Roberta Wagnera hormon rasta te testosteron, uz garanciju da neće pasti na doping testu, jer ponuđena sredstva testiranje ne može otkriti.

Gatlin sada tvrdi da je šokiran i da je svom treneru odmah dao otkaz te naglasio da ne koristi nedopuštena sredstva koja povećavaju performanse na stazi, ali malotko mu vjeruje.

Ovaj skandal također bi mogao otvoriti opsežnu istragu protiv američke atletske reprezentacije, a posljedice bi mogle biti teške poput onih koje trenutno proživljava Rusija...