blamaža u portugalu

Težak poraz Hrvatske na startu Lige nacija; Portugalci su nam i bez Cristiana Ronalda održali 'malu školu' nogometa

05.09.2020 u 22:38

Bionic
Reading

Hrvatska je u 1. kolu ovosezonskog izdanja UEFA Lige nacija izgubila na gostovanju u Portugalu 4:1. Domaćini su nastupili bez Cristiana Ronalda, a u našim redovima nije bilo Luke Modrića i Ivana Rakitića...

Hrvatska se nogometna reprezentacija u Portugala - osramotila. Istina, igrali smo bez Luke Modrića i Ivana Rakitića, ali ni Portugalci nisu mogli računati na Cristiana Ronalda. Na kraju su izabranicima Zlatka Dalića Portugalci održali malu školu nogometa, u potpunosti su nadigrali 'vatrene' i više nego zasluženo pobijedili 4:1.

Koliko je Hrvatska bila neuvjerljiva? Omjer snaga najbolje će dočarati podatak kako je najbolji pojedinac u našim redovima bio golman Dominik Livaković. A doslovno je bio na streljani i primio je četiri gola...

Portugal je poveo pred kraj prvog poluvremena golom Joaoa Cancela (41), na 2:0 povisio je Diogo Jota (58), za 3:0 strijelac je bio Joao Felix (70), da bi u sudačkoj nadoknadi obje reprezentacije postigle po gol. Prvo je Bruno Petković (90+1) smanjio na 3:1, da bi u posljednjim sekundama Andre Silva (90+4) pogodio za konačnih 4:1.

Hrvatska se ravnopravno držala sa svojim domaćinom na Dragau samo u prvih desetak minuta minuta, a zatim je Portugal u potpunosti zagospodario terenom. Poglavito su domaćini bili opasni po svojoj desnoj strani po kojoj je 'ordinirao' Joao Cancelo kojega Borna Barišić nikako nije uspijevao obuzdati. Prvi konkretan udarac Cancelo je uputio u 19. minuti kada je Dominik Livaković pokazao kako je izuzetno raspoložen.

U razdoblju od 23. do 28. minute Portugal je imao čak pet sjajnih prilika za gol i rezultat 0:0 ostao je samo zbog sjajnog Livakovića i velike doze sreće. Prvo se udarac Joaoa Felixa odbio od Vidinog bloka u gredu u 23. minuti, da bi dvije minute potom Livaković s dvije bravurozne intervencije zaustavio udarce Pepea, portugalski veteran prvo je zaprijetio udarcem glavom, a nakon Livakovićeve obrane i nogom, no golman Dinama je čudesnim intervencijama sačuvao svoju mrežu. Potom je došao red na Dioga Jotu, no njegov udarac glavom iz 27. minute liznuo je vanjski dio vratnice, a minutu potom je s desetak metara iskosa s desne strane pogodio vanjski dio mreže.

Veliku sreću Hrvatska je imala u 34. minuti kada je Guerreiro odlično opalio s dvadesetak metara, lopta je pogodila vratnicu od koje se odbila u leđa Livakovića i zatim u udarac iz kuta. No, ni sreća niti Livaković više nisu mogli spasiti očajnu Hrvatsku u 41. minuti kada se Joao Cancelo još jednom izbio za prostor za udarac te s 20 metara pogodio sam gornji desni kut Livakovićeva gola.

Početkom nastavka Portugal je stigao i do drugog gola. Guerreiro je u 58. minuti prebacio Jedvaja iza čijih leđa je utrčao Diogo Jota koji se potom sjurio u kazneni prostor i s desetak metara mirno svladao Livakovića.

I Livakoviću je u drugom poluvremenu popustila koncentracija što se pokazalo u 70. minuti kada mu je prizeman udarac Joaoa Felixa koji je išao poprilično po sredini gola prošao ispod tijela u mrežu.

  • +24
Portugal - Hrvatska, nogomet, UEFA Liga nacija, 5.9.2020. Izvor: EPA / Autor: MANUEL FERNANDO ARAUJO

Hrvatska je do počasnog gola stigla početkom sudačke nadokande kada je Ivan Perišić osvojio loptu na tridesetak metara od portugalskog gola i dodao Anti Rebiću koji je odlično proigrao Brunu Petkovića koji je utrčao u kazneni prostor domaćih i pogodio za 3:1.

Ipak, na samom isteku utakmice Andre Silva je u gužvi pred našim golom nakon još jednog udarca iz kuta bio brži od Jedvaja i skrenuo loptu u gol za konačnih 4:1.

Bio je ovo šesti međusobni susret Hrvatske i Portugala i peta pobjeda aktualnih europskih prvaka uz jedan remi. Hrvatska je u tih šest susreta postigla samo dva gola uz 12 primljenih.

Za tri dana Hrvatska će u susretu 2. kola gostovati u Saint-Denisu protiv svjetskog prvaka Francuske, još jedne reprezentacije koju nikada nije pobijedila. U šest dvoboja protiv 'trikolora' 'vatreni' su ostvarili dva remija uz četiri poraza.

PORTUGAL - HRVATSKA 4:1 (1:0)

Stadion Dragao

STRIJELCI: 1:0 Joao Cancelo (41), 2:0 Diogo Jota (58), 3:0 Joao Felix (70), 3:1 Petković (90+1), 4:1 Andre Silva (90+4)

SUDAC: Massa (Italija)

PORTUGAL: Lopes - Joao Cancelo, Pepe, Ruben Dias, Guerreiro - Moutino (Sergio Oliveira, 81), Danilo, Bruno Fernandes - Diogo Jota, Joao Felix (Andre Silva, 88), Bernardo Silva (Trincao, 78)

HRVATSKA: Livaković - Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić - Pašalić (Brozović, 61), Kovačić; Brekalo (Perišić, 61), Vlašić, Rebić - Kramarić (Petković, 74)