u poreču spuštena zavjesa

Talijani izbacili olimpijske pobjednike, imali meč loptu, ali naslov uzeli Brazilci

02.07.2017 u 17:35

Bionic
Reading

Treće izdanje turnira odbojke na pijesku serije Swatch Major, a kojem je od utorka do nedjelje bio domaćin Poreč, dobio je i svoje pobjednike, a to su Brazilci Pedro Solberg i Gustavo Guto Carvalhaes, koji su u finalu zaustavili srebrne s Igara u Riju Talijane Danielea Lupa i Paola Nicolaija s 2-1 (18:21, 25:23, 15:9)

Nakon što su u polufinalu preokrenuli rezultat protiv olimpijskih pobjednika Alisona Conte Ceruttija i Brune Oscara Schmidta talijanski par Lupo - Nicolai imao je veliku priliku stići do prvog naslova Major Poreča. Oni su baš kao i Brazilci u prvom polufinalu dobili prvi set, te su izgledali puno bolje i dominantnije.

U drugom setu Brazilci su bili prvi koji su došli do osjetnije prednosti 12:9, no s dva odlična bloka Talijani su se približili te u samoj završnici seta imali i meč loptu. Međutim na 21:20 pogodili su mrežu. Brazilci su taj poklon iskoristiili i set riješili u svoju korist.

Solberg i Gustavo Carvalhaes u trećem setu pregazili su Talijane, nakon rezultata 3:3 osvojili su pet uzastopnih poena (8:3) i poput pravih rutinera stigli do pobjede odnosno svojeg najvećeg uspjeha u karijeri.

  • +11
Finale Major Poreča, Solberg/Carvalhaes - Lupo/Nicolai Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nitko nije ni pomislio da će Alison Conte Cerutti i Bruno Oscar Schmidt biti zadovoljni odlaskom iz Poreča bez medalje, stoga se i meč za broncu nestrpljivo očekivao. A on se zbog vremenskih (ne)prilika dogodio – nakon meča za zlato koji je trebao ići u dogovoreno vrijeme zbog televizijskog prijenosa. No, ono što su nam pokazali je naravno bilo sjajno.

Rusi Oleg Stoyanovskiy i Artem Yarzutkin pokušali su pružiti žestoki otpor i uzmemo li u obzir njihovu mladost - jako puno napravili na ovom turniru. No olimpijski pobjednici su riješili meč u dva seta – 21:15 i 21:18 za Alisona i Brunu.

A koliko njih dvojica cijene porečku publiku na kraju je pokazao Alison naklonivši se velikoj tribini i pozdravljajući ostale tribine, svaku zasebno.   

Medalje i nagrade su i danas dodijelili porečki gradonačelnik Loris Peršurić, direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik, tehnički delegat FIVB-a Ed Drakich, predsjednik Uprave tvrtke Beach Majors Hannes Jagerhofer, te danas iz Swatcha Gabriel Wicki, menadžer za Sport event & Athletes. Pobjednici su osim porečkog zlata osvojili i 40.000 američkih dolara.

POLUFINALA:

U prvom polufinalnom ogledu Pedro Solberg i Guto Carvalhaes bilu su uvjerljivi protiv ruskog para Stojanovski - Jarzutkin i relativno brzo - za 36 minuta - ga riješili u svoju korist 2:0 (21:15, 21:16).

Drugo polufinale nudilo je reprizu olimijskog finala iz Rija 2016. godine, odnosno okršaj 'vladara' ovog sporta - Brazilaca Alisona i Brune Oscara protiv talijanskog para Lupo - Nicolai. Zanimljivo, ovaj par susreo se ove godine i u skupini, ali u gotovo nevažnom okršaju - pobjedu su odnijeli Talijani.

Ogled je naravno, bio spektakularan jer imao je status finala prije finala. I prvi set, kojeg su prošlogodišnji pobjednici dobili s 'laganih' 21:17 sugerirao je da ćemo gledati brazilsko finale.

Ipak, u drugom setu, Talijani, a posebno Lupo, su se razigrali što je donijelo prvu osjetniju prednost (5:2). Međutim, Brazilci nisu 'bilo tko', potom su okrenuli set i izgledalo je kao da će i ovaj set otići na njhiovu stranu. A onda je na Peškeri, u režiji Talijana i brojnih talijanskih navijača uslijedio veliki preokret za izjednačenje u setovima (21:17).

U trećem, odlučujućem setu sve je bilo na strani olimpijskog srebrnog dvojca, koji je već na početku seta stekao solidnu prednost (5:2), počeli su loviti nemoguće i s konačnih 15:11 osigurali nastup u finalu, ujedno se i 'osvetivši' za poraz u olimpijskom finalu 2016. godine.