spektakl na peškeri

Kanađankama se u Poreču ispunila treća - sreća

01.07.2017 u 23:10

Bionic
Reading

Pretposljednjeg dana 3. izdanja odbojkaškog turnira na pijesku iz serije Swatch Major u Poreču, doznali smo pobjednice ali i polufinaliste u muškoj konkurenciji, koji će pak o pobjedniku odlučivati u nedjeljnom finalu od 16.05 sati

Subotnje popodne u Poreču bilo je rezervirano za muške četvrtfinalne oglede, dok su tijekom večeri djevojke podijelile medalje.

Pobjednice trećeg izdanja porečkog turnira iz serije Beach Volleyball Major su Kanađanke Sarah Pavan i Melissa Humana Paredes, koje su s 2:1 u setovima (32:34, 21:12, 15:6 ) svladale češki par Barbora Hermannova - Marketa Slukova

  • +13
Atraktivne odbojkašice u Poreču Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon uvjerljivog ulaska Kanađanki u set, Čehinje su ipak uspjele doći do izjednačenja (15:15). U tom se ritmu stiglo i do neizvjesne završnice u kojoj su Kanađanke propustile pet set lopti. Čehinje su pak nakon propuštenih prilika Kanađanki stigle do prednosti ali tek su desetu set loptu pretvorile u vodstvo 1:0 (34:32).  

S obzirom na to da su Kanađanke u ovaj ogled ušle kao favoritkinje, jer su i posljednja dva međusobna ogleda otišle na njihovu stranu, pa nakon ovako teškog prvog seta koji je otišao na stranu Čehinja, očekivalo se da će dvostruke gubitnice u prethodnim porečkim finalima psihološki pasti.

No, to se nije dogodilo. Do rezultata 8:8 izmjenjivale su se u vodstvu, ali onda je Pavan na svoj servis osigurala tri boda i donijela prvo osjetnije vodstvo (11:8). Potom je prednost rasla i do plus 6 (17:11), a takvu prednost ipak nisu mogle propustiti te su stigle do izjednačenja 1:1 (21:12).

Treći set praktički je vrlo brzo otišao na stranu Kanađanki, koje su povele 5:2, pa ni 'time-out' kod tog zaostatka nije Čehinjama donio nikakav preokret. Raspoložene Paredes i Pavan lako su osvajale poene - do konačnih 15:6.

Tako su Kanađanke, nakon dva poraza u finalima (2105. godine od brazilskog para Larissa- Talita te 206. godine od njemačkog para Laboureur - Sude), napokon stigle do glavne nagrade. A ona u ženskom dijelu iznosi 40.000 američkih dolara.

Čehinjama za utjehu ide nešto skrominja novčana nagrada (32.000 USD), ali i spoznaja da su u subotu na Peškeri imali puno glasniju podršku jer - naravno - uz besplatan ulaz, a pred kojim je ostalo i nekoliko stotina gledatelja, više je bilo čeških turista koji su došli bodriti svoje sunarodnakinje.

U borbi za treće mjesto, švicarski par  Hüberli - Betschart pobijedile su brazilski par Barbara Seixas - Fernanda Alves s 2:0 (21:14, 21:19).

Najboljim igračicama Poreč Majora 2017. medalje i nagrade su dodijelili porečki gradonačelnik Loris Peršurić, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik, tehnički delegat FIVB-a Ed Drakich, voditelj Swatch i Sports Internationala u Swatchu Leonardo Bottaro te predsjednik Uprave tvrtke Beach Majors Hannes Jagerhofer.

U nedjelju su u Poreču na rasporedu završni dvoboji turnira odbojkaša. U prvom polufinalu (11.05 sati) sastaju se Brazilci Pedro Solberg i Guto Carvalhaes sa Rusima Olegom Stojanovskijem i Artjomom Jarzutkinom. U drugom polufinalu (12.05 sati) gledat ćemo reprizu finala olimpijskih igara 2016. godine, odnosno okršaj talijanskog para Lupo - Nicolai protiv brazilskog Alison - Bruno Schmidt. Zanimljivo, ovaj je par već igrao u Poreču, a u petak je bio s(p)retniji talijanski par.

Poraženi parovi će se od 14.50 sati boriti za broncu, a polufinalni pobjednici će se od 16.05 sati, uz prijneos na HTV-u, sastati u finalnom obračunu.