cro race 2023.

Talijan najbrži u 3. etapi CRO Racea voženoj od Otočca do Opatije

28.09.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Mladi Talijan Nicolo Parisini (23), član momčadi Q36.5, pobjednik je 3. etape biciklističke utrke CRO Race vožene od Otočca do Opatije u dužini od 133.5 kilometra

Parisini je u završnom sprintu u Opatiji bio brži od drugog Danca Tobiasa Andresena (DSM-firmenich) i Slovenca Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious).

"Znao sam da danas mogu do dobrog rezultata i sretan sam što sam u tome uspio. Momčad me u završnici etape dobro pozicionirala, ali ja sam se na kraju ipak odlučio držati Mohoriča što se pokazalo pravom odlukom", kazao je Parisini.

Andresenu je ovo već drugi put kako je završio drugi u etapi na ovogodišnjem "CRO Raceu", nakon Sinja u utorak, ali može se utješiti time što je preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu s dvije sekunde ispred drugog Parisinija, dok je treći Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X) s četiri sekunde slabijim vremenom. Andresen je i novi vodeći u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru, kao i u redoslijedu za bijelu majicu namijenjenu najboljem mladom vozaču. Zelenu majicu za najboljeg penjača u četvrtu će etapu ponijeti Austrijanac Marvin Hammerschmid (Hrinkow Advarics).

Ubrzo nakon starta iz glavne skupine odvojilo se pet vozača, Poljaci Mateusz Kostanski i Bartosz Rudyk (Voster), Austrijanac Marvin Hammerschmid (Hrinkow Advarics), Australac Dylan Hopkins (Ljubljana Gusto Santic) i Philip Weber (Maloja Pushbikers).

Brdskim ciljem na Vratniku prvi je prošao Hammerschmid ispred Hopkinsa i Kostanskog, dok su prolaznim ciljem u Novom Vinodolskom bodove osvojili Rudyk kao prvi, Kostanski kao drugi i Weber kao treći.

Uslijedio je zahtjevniji uspon do Bribira, a kako je prvi i tim brdskim ciljem prošao Hammerschmid on je osvojio dovoljan broj bodova kako bi preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu za zelenu majicu namijenjenu najboljem penjaču. 

Predvođen momčadi INEOS Grenadiers peloton niti u jednom trenutku nije bjeguncima dopustio veću prednost od minute i pol pa su 40 kilometara prije cilja uhvaćeni svi osim Hopkinsa. Australac je uspio ostati sam na čelu još 10 kilometara, a onda je i njega skupina "progutala".

Brdskim ciljem na ulasku u Opatiju prvi je prošao Australac Patrick Eddy (DSM-firmenich) ispred Amerikanaca Magnusa Sheffielda (INEOS Grenadiers) i Quinna Simmonsa (Lidl-Trek), dok je prolaznim ciljem prilikom prvog prolaska kroz Opatiju prvi prošao Venezuelanac Orluis Alberto Aular (Caja Rural-Seguros RGA) ispred dvojca iz INEOS Grenadiersa Sheffielda i Britanca Connora Swifta. Potom je iz glavne skupine izletio domaći vozač Riječanin Fran Miholjević (Bahrain Victorious) koji se uspio održati sam na čelu utrke dva i pol kilometra, no nije uspio izdržati ritam vodeće skupine koja se prorijedila na 20-ak vozača u samoj završnici.

U petak je na programu "kraljevska" četvrta etapa sa startom u Krku i ciljem u Labinu u dužini od 191 kilometra.