italija u čudu

Svi očekivali Buffonov kraj karijere, a on iznenadio: Odlazim iz Serije A, ali...

17.05.2018 u 12:02

Bionic
Reading

Gianluigi Buffon objavio je ovog četvrtka kako odlazi iz Juventusa na kraju sezone, no nije još odlučio hoće li to biti i konačni kraj njegove karijere...

Talijanski 40-godišnji velikan okupio je novinare na press konferenciji ovog četvrtka i svi su očekivali da će objaviti kraj karijere, no umjesto toga tek je potvrdio da odlazi iz Juventusa, nakon dva desetljeća tijekom kojih je postao klupska legenda.

  • +5
Gianluigi Buffon - legendarni talijanski golman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'U subotu protiv Verone igram svoju zadnju utakmicu u Seriji A. Ponosan sam što sam do sada mogao igrati na vrhunskom nivou i ovu odluku donosim miran i sretan. Osjećam se s 40 godina jak kao i prije, zahvaljujući Juventusu i mentalitetu ovdje. Sljedeći tjedan, nakon nekoliko dana razmišljanja, slijedit ću svoje instinkte i donijeti konačnu odluku o nastavku karijere,' izjavio je Gianluigi Buffon, iznenadivši okupljene.

'Prije 15 dana razmišljao sam o umirovljenju, ali dobio sam neke važne ponude koje moram uzeti u obzir. Predsjednik Juventusa ponudio mi je pak mjesto u klubu izvan terena,' objasnio je svoju situaciju legendarni golman.

Buffon je ove sezone s Juventusom osvojio Seriju A i nacionalni kup, a to je bio šlag na tortu njegove trofejne klupske karijere u kojoj je devet puta trijumfirao u talijanskom prvenstvu, pet puta u Kupu, a osvojio je također šest puta Superkup te u dva navrata Kup UEFA.

Ligu prvaka Buffon nikad nije osvojio, ali je to nadoknadio još većim trofejom: titulom prvaka svijeta s Italijom na SP-u u Njemačkoj 2006. godine. Skupio je za 'azzurre' 176 nastupa i šteta je što ga nećemo gledati u Rusiji u lipnju, gdje je zapravo planirao svoj oproštaj od nogometa, no reprezentacija se nije kvalifikacirala.

Gianluigi je u karijeri dosad igrao za samo dva kluba: Parmu u kojoj je stasao i Juventus za koji je potpisao 2001. godine i nastupao puna dva desetljeća te postao klupska legenda. Njegov transfer u vrijednosti od 49 milijuna eura dugo je bio rekordan kad su golmani u pitanju.

Po mnogima jedan od najboljih čuvara mreža svih vremena osim po svojim rezultatskim uspjesima isticao se tijekom karijere i iznimno sportskim ponašanjem te je bio idealan uzor mlađim naraštajima, kako u Italiji, tako i u ostatku svijeta.

Argentinski Boca Juniors spominjao se kao moguća sljedeća Buffonova destinacija, ali nakon što razmisli možda odluči da je bilo dosta...