u splitu za povijest

Sve što trebate znati o Davis Cupu; kad i gdje igra Hrvatska te tko su rekorderi

08.09.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Hrvatska muška teniska reprezentacija od 12. do 17. rujna, u kultnoj dvorani Gripe u Splitu, na rasporedu ima Davis Cup turnir

Uz domaćina Hrvatsku, nastupit će u Splitu (skupina D) još reprezentacije SAD, Nizozemske i debitanta u Svjetskoj skupini Finske, a na samu završnicu u Malagu (od 21. do 26. studenoga) - na završni turnir najvećeg svjetskog momčadskog natjecanja - plasirat će se dvije najbolje reprezentacije iz svake od četiri skupine. Preostale tri skupine igraju se u Bologni, Manchesteru i Valenciji.

U Bologni će u skupini A prolaz dalje tražiti Kanada, Italija, Švedska i Čile, skupina B igrat će se u Manchesteru (Australija, Velika Britanija, Francuska, Švicarska), dok se skupina C igra u Valenciji (Španjolska, Srbija, Češka, Južna Koreja).

Četvorica Splićana i Dodig

Uoči turnira u Splitu najbolje rangirani hrvatski tenisač Borna Ćorić (23. mjesto na svijetu na posljednjoj ATP ljestvici) otkazao je nastup zbog ozljede, a umjesto njega izbornik Vedran Martić u momčad je uvrstio Duju Ajdukovića. Od ranije je bilo poznato kako u Splitu neće biti ni Marina Čilića koji se nakon operacije koljena i dugog oporavka pokušao vratiti na ATP turniru u Umagu. Ali nije išlo…

Tako će u legendarnoj dvorani Gripe, u legendarnom sportskom kompleksu u kojem je splitska Jugoplastika pisala povijest s Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i ostalima, hrvatsku tenisku reprezentaciju činiti četvorica Splićana, a to su Borna Gojo, Dino Prižmić, Duje Ajduković i Mate Pavić. Uz njih će biti i specijalac za igru parova, Međugorac Ivan Dodig. Eto, igrom slučaja u košarkaškoj dvorani tenisači pišu povijest...

Tako će Hrvatska u Splitu imati dvojicu debitanata; 18-godišnjeg Dinu Prižmića (ATP - 176.) te 22-godišnjeg Duju Ajdukovića (ATP - 212.).

Sudeći po trenutačnoj formi te nedavnom plasmanu u osminu finala US Opena iz kvalifikacija, 25-godišnji Splićanin Borna Gojo, koji je na novoj ATP ljestvici ušao u TOP 100, bit će prva opcija u pojedinačnim mečevima.

A koliko mu znači nastup u rodnom gradu za svoju državu rekao je nakon poraza od Novaka Đokovića na US Openu te činjenice da će na novoj ATP ljestvici biti 76. igrač na svijetu:

'Želim biti što bolje rangiran, ali već razmišljam o Davis Cupu, da se oporavim. Volio bih ostati dan, dva u New Yorku, ali ću morati pripremiti se za ono što slijedi. Sad idem u Split igrati za Hrvatsku. To je moj Grand Slam!', kazao je Gojo koji živi za dan da na punim Gripama vodi Hrvatsku do pobjede.

Što se rasporeda tiče Hrvatska će u srijedu 13. rujna igrati protiv SAD-a, u petak protiv Finske, te u nedjelju protiv Nizozemske.

Sve o novom formatu Davis Cupa

Mnogi ljubitelji sporta još uvijek su zbunjeni kad je Davis Cup u pitanju i novi format.

Podsjetimo, stari format Davis Cupa ukinut je 2018. godine, a u povijesti će biti upisano kako je posljednji pobjednik po tom starom formatu bila – Hrvatska (pobjeda nad Francuskom u finalu).

Novi format Davis Cup, koji neki smatraju Svjetskim prvenstvom u tenisu, svakako je najveće svjetsko momčadsko natjecanje.

Kad je novi sustav natjecanja u pitanju, ovaj globalno popularni teniski format jedinstven je i ugledan međunarodni turnir u muškom tenisu. S bogatom poviješću turnir se razvijao i evoluirao do danas jednog od najprestižnijih turnira, ali i jedinog timskog turnira u tenisu. U proteklih nekoliko godina turnir je izmijenio format i pravila.

Ukratko o povijesti Davis Cupa

Davis Cup je prestižni međunarodni teniski turnir koji je započeo 1900. godine između Velike Britanije i SAD-a, a 1923. natjecanje je poraslo uvođenjem 'Američke zone' i 'Europske zone'. Kroz godine su se više puta mijenjala pravila te usavršavao format pa je danas itekako zanimljiv igračima, gledateljima, ali i televizijskim kućama.

Najtrofejnije reprezentacije u povijesti su SAD (32 naslova) i Francuska (28 naslova), a Hrvatska se može pohvaliti kako je u dva navrata otišla do kraja i potukla konkurenciju (2005. i 2018.) što nije uspjelo mnogim sportskim nacijama – za koje su nastupali teniski velikani - kao što su Italija, Argentina, Švicarska, Srbija, Kanada, Čile, Meksiko i mnogi drugi.

Popis teniskih legendi koje su se natjecale u Davis Cupu tijekom godina uključuje sva najpoznatija imena te igre, a natjecanje pruža jedinstveno timsko okruženje u inače individualnom sportu.

Igrači kao što su Fred Perry, Don Budge, Roy Emerson, Rod Laver, Jimmy Connors, Bjorn Borg, John McEnroe, Mats Wilander, Ivan Lendl, Stefan Edberg, Boris Becker, Andre Agassi i Pete Sampras i drugi uživali su u uspješnim karijerama u Davis Cupu. Naravno tu su i Goran Ivanišević, Lleyton Hewitt, Marat Safin, Roger Federer, Andy Roddick, Rafael Nadal, Novak Đoković i Andy Murray koji su također predstavljali svoje zemlje.

Kad su rekorderi u pitanju od igrača na vrhu je legendarni Roy Emerson (Australija) koji je naslov pobjednika Davis Cupa osvojio ukupno čak osam puta (1959, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1966, 1967).

Format turnira

Davis Cup je teniski Mundijal, vrlo lako ga se može usporediti s nogometnim prvenstvom.

Turnir počinje nizom kvalifikacija koje se održavaju tijekom cijele godine, a uključuju momčadi iz različitih zemalja. Tako je u 2023. sudjelovalo rekordnih 155 zemalja, što Davis Cup čini najvećim međunarodnim timskim sportskim natjecanjem koje se održava na godišnjoj razini.

Sljedeća faza su kvalifikacijski turniri Svjetske skupine Davis Cupa. Podsjetimo, Hrvatska je u veljači pobjedom nad Austrijom osigurala prolaz u prvi krug završnice te je izborila mjesto u jednoj od skupina.

Prvi krug završnice, koji se od 12. do 17. rujna održava u Splitu, Valenciji, Manchesteru i Bologni, sastoji se od dva pojedinačna meča i jednog meča parova te se igra na dva dobivena seta.

Svaka reprezentacija igrat će sa svakom reprezentacije iz te skupine, a dvije prvoplasirane momčadi u svakoj skupini putuju na završni turnir u Španjolsku u studenom ove godine.

Završni turnir Davis Cupa je turnir koji se održava na kraju sezone, a sastoji se od osam reprezentacija, dakle po dva najbolja iz svake skupine u grupnoj fazi. Za razliku od prvog kruga završnice, finale se igra u nokaut formatu (četvrtfinale, polufinale i finale).

Ovakav format, koji traje kroz cijelu godinu, omogućuje sudjelovanje većem broju igrača, a obožavateljima da se uključe u radnju tijekom duljeg razdoblja. Suprotno tome, Grand Slam turniri su kraći i igraju se samo u nokaut formatu.

Kako pratiti turnir na Gripama i kad se igraju mečevi

U Split stižu tri reprezentacije s kojima će Hrvatska igrati tijekom tri dana. Prvi protivnik Hrvatskoj je SAD, 13. rujna, protiv Nizozemske su mečevi na rasporedu 15. rujna, a 17. rujna na rasporedu je okršaj protiv Finske. Svi susreti u Splitu počet će u 15 sati.

Što to znači za kupnju ulaznica? Dakle, svaka ulaznica za jedan dan omogućuje gledanje tri meča – dva pojedinačna i jedan meč u parovima. Ako pak želite gledati sve mečeve u kojima sudjeluje Hrvatska, možete kupiti paket ulaznica za praćenje određene reprezentacije (Follow my team).

Sve ulaznice dostupne su na ulaznice.hr

U HTS-u ponosi i sretni zbog Splita, grada domaćina

'Sretni smo što će se finale skupine D Davis Cupa održati u Hrvatskoj. Split je prekrasan grad, s velikom poviješću i velikom teniskom tradicijom. Bit će to uzbudljivo iskustvo za igrače, timove, ali i ljubitelje tenisa iz SAD-a, Finske i Nizozemske. To je također odlična prilika za hrvatske navijače da prisustvuju tako kvalitetnim susretima kod kuće i ne moram posebno naglašavati koliko je to važno za jedinstvenu atmosferu Davis Cupa', kazala je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić.

Raspored:

  • 12. rujna Nizozemska - Finska
  • 13. rujna Hrvatska - SAD
  • 14. rujna Nizozemska - SAD
  • 15. rujna Hrvatska - Finska
  • 16. rujna SAD - Finska
  • 17. rujna Hrvatska – Nizozemska