DIJASPORA HRANI KOCKASTE

Štimcu stiže francusko pojačanje za Srbiju

09.01.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Kadar hrvatske nogometne reprezentacije opet se širi igračima iz dijaspore

Nakon dobrih iskustava s braćom Kovač -Nikom i Robertom, Josipom Šimunićem, Ivanom Klasnićem, Mladenom Petrićem i Ivanom Rakitićem na pragu hrvatske reprezentacije još je nekoliko kvalitetnih igrača poniklih u inozemstvu.

Najbliži kockastom dresu veznjak je Bordeauxa Gregory Sertić, otkrio je Media servisu direktor svih reprezentacija Zorislav Srebrić.

'Postupak se mora provesti do kraja, ali je najvažnije da se on opredijelio da bi želio kandidirati za hrvatsku reprezentaciju. Trebao je doći u Hrvatsku za vrijeme Božića, međutim, imali su tamo neke svoje aktivnosti, pa smo dogovorili da dođe u prvom slobodnom terminu u mjesecu siječnju kako bi dovršili papirologiju', istaknuo je Srebrić.

23 - godišnji Sertić je, podsjetimo, ubilježio pet nastupa za mlade uzraste Francuske, a nakon nekoliko godina premišljanja ipak se odlučio promijeniti nacionalni dres.

Ove je sezone za Žirondince ubilježio 14 nastupa u prvenstvu i 7 u Europskoj ligi, a ako sve bude išlo prema planu, mogao bi konkurirati već za kvalifikacijski dvoboj sa Srbijom u ožujku.

'Ako bi bilo malo sreće u proceduri, onda bi mogao biti registriran. Sve dalje je stvar nadležnosti izbornika i stručnog stožera', naglašava Srebrić.

Nova akvizicija HNS-a mogao bi postati i dojučerašnji kapetan slovenske U-17 reprezentacije Sven Dodlek, koji ovih dana trenira s hrvatskim vršnjacima u Umagu. Hrvatske korijene nosi s očeve strane koji je rodom iz Međimurja.

'To ne mogu komentirati jer s njim nisam izravno komunicirao. Nešto sam malo vidio putem tiska. Nije rijetko da se te situacije razlikuju. A budući da će to biti razriješeno ovih dana, onda se ne bih upuštao u komentar toga. Ali svakako je lijepo čuti ako mladi žele kandidirati', oprezan je Srebrić.

Dodlek je trenutno član Maribora, a situacija s njegovim prijelazom još nije razriješena jer je igrač svjestan da u slučaju prelaska u Hrvatsku, makar i među mlađe uzraste, više nikad ne bi mogao konkurirati za dres Slovenije.

'Kada jedanput promijeniš državljanstvo, onda više nema promjene, čak ni u slučaju igranja za mlade. Takva su pravila', pojašnjava Srebrić.

Jedan od igrača koje prate skauti Rusanove je i 22-godišnji napadač bečkog Rapida Deni Alar, koji trenutno nastupa za mladu reprezentaciju Austrije.

'Ne mogu to komentirati jer još nisam s njim kontaktirao, ali to ćemo svakako napraviti ovih dana. Što se kaže, to je otvoren postupak pa ćemo vidjeti kako će proći', kaže Srebrić.

Da nije bilo teške prometne nesreće krajem rujna, gotovo je sigurno da bi dres 'kockastih' navukao i veznjak Hoffenheima Boris Vukčević.

'Da, on je u sada u fazi oporavka, komuniciramo s obitelji i čim bude moguće, ići ćemo ga posjetiti. Za sada to još nije moguće', ističe Srebrić.

Na radaru Rusanove još je podosta igrača iz dijaspore, ali im poslovično oprezni Srebrić ne želi otkrivati imena.

'Ima ih, ima, ali to su puno mlađi igrači', dodaje Srebrić.

Dijaspora ima i svoje adute za struku reprezentacije. Nekadašnji kapetan Niko Kovač kroz koji dan bi trebao i službeno biti promoviran u izbornika U-21 reprezentacije, a jedan od pomoćnika mogao bi mu biti - brat Robert.