NEMA OKOLIŠANJA

Štimac Indijcima: Nisam ovdje došao lizati stražnjice

29.08.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Izbornik indijske nogometne reprezentacije, hrvatski nogometni stručnjak, Igor Štimac u velikim je problemima uoči Azijskog kupa koji se u siječnju igra u Kataru te azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

U intervjuu za The Indian Express Štimac je pozvao vodstvo indijske nacionalne nogometne lige da oslobodi igrače obveza u klupskim natjecanjima kako bi se mogli pripremiti za izazove koji su pred njima. U svom stilu je prozvao čelnike lige:

'Nisam ovdje došao da bih lizao stražnjice nego reći istinu i pomoći. Ako želite moju pomoć, moram vam reći istinu. Vi se s njom možete suočiti i pomoći mi ili mi reći da nećete promijeniti ništa pa da kući odem sretan. Ostat ćemo prijatelji.

Naime, tamošnja liga traje jako kratko, od rujna jedne do ožujka sljedeće godine, igrači su veliki dio godine slobodni, a sve se to odražava na kvalitetu izvedbe i rezultate reprezentacije koja silno želi napraviti iskorak na međunarodnoj sceni,

'Indija ima neke od najpametnijih ljudi svijeta, a onda mi netko kaže da ne možemo prilagoditi nogometni kalendar kako bi osigurali da reprezentacija ima više vremena za pripreme za veliko natjecanje. Ili možda postoje neki drugi interesi? Nemam problem to reći, jer je to istina. Tko god me želi uvjeriti u suprotno, neka dođe i neka mi kaže gdje je problem', izravan je Štimac.

Klubovi Indijske Super lige nisu obvezni puštati igrače u reprezentaciju kroz rujan i listopad, a baš tada Indija sudjeluje na dva turnira. Već u studenome započinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a u siječnju sljedeće godine Azijski kup. Uz sve tu su i Azijske igre, natjecanja na kojem će sudjelovati U-23 reprezentacija Indije, s tri starija igrača, a pripreme za to natjecanje još nisu ni počele jer klubovi ne žele pustiti igrače u reprezentaciju. Zbog svega Štimac udara po ljudima koji upravljaju ligom:

'Nikoga ne krivim zbog toga što su Azijske igre i Azijski kup pomaknuti zbog pandemije. Na to nitko nije mogao utjecati, ali moralo se naći načina da se ta natjecanja ne odrđavaju dok je kod nas klupska sezona. Druge zemlje pronalaze rješenja da bi olakšali posao svojim reprezentacijama, a mi i dalje govorimo da to ne možemo učiniti. To me brine', zaključio je Štimac.