odlične vijesti

Stigli rezultati testova za svih 350 igrača i članova klubova HT Prve lige

  • Autor: S.Š.
  • Zadnja izmjena 20.05.2020 12:09
  • Objavljeno 20.05.2020 u 12:09
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Rezultati genetičkog testiranja na prisustvo SARS-CoV-2 virusa na uzorku od 350 igrača i članova stručnih stožera klubova Hrvatski Telekom Prve lige isključili su postojanje COVID-19 u testiranoj populaciji.

Ovog tjedna se nastavlja s drugom fazom testiranja koja uz molekularne testove RT-qPCR uključuje i serološka testiranja putem kojih se utvrđuje prisustvo specifičnih IgA i IgG protutijela. Prisustvo igG protutijela je važno jer potvrđuje da je osoba preboljela bolest.

U svojim nastojanjima u prevenciji širenja Covid-19, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof.dr. Dragan Primorac sa suradnicima je razvio cjeloviti model koji između ostalog uključuje i primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala SARS-CoV-2 virusa, koristeći molekularne testove RT-qPCR.

Točnije, navedenom analizom se dokazuje prisustvo virusnih (N, E, RdRP) gena SARS-CoV-2 virusa. Utvrđivanje prisustva virusnog genetičkog materijala radi se iz uzorka brisa nazofarinksa (dio ždrijela iza nosne šupljine), obzirom da je upravo nazofarinks jedno od mjesta koncentriranja virusa nakon ulaska u ljudski organizam. U navedenom modelu genetičko testiranje se radi u vremenskom razmaku od pet dana, kako bi se izbjeglo dobivanje lažno negativnih rezultata. Naime, tzv. latentni period (period od kontakta s virusom pa do proizvodnje novih virusnih čestica), traje približno pet dana.

Projektu koji je već danas u svijetu poznat pod nazivom 'Hrvatski model', a koji je objavljen u prestižnom Journal of Global Health, snažnu potporu su dale Fifa i Uefa. U realizaciji projekta sudjeluju Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i laboratorij Genos. Logističku potporu projektu pruža i 'Povjerenstvo HNS-a za Covid-19 pandemiju', u čijem su sastavu uz članove Zdravstvene komisije HNS-a i znanstvenici Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski nogometni savez posebno ističe sjajnu suradnju s klubovima, igračima i članovima stručnih stožera koji su se ponijeli iznimno odgovorno tijekom realizacije ovog projekta. Isto tako, Hrvatski nogometni savez nastavlja s provedbom svim mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!