Australian Open

Stefanos Tsitsipas ušao u polufinale nakon što je u senzacionalnom meču izbacio Rafaela Nadala; Pavić i Dabrowski ispali

17.02.2021 u 15:02

Bionic
Reading

Grk Stefanos Tsitsipas pobijedio je Španjolca Rafaela Nadala sa 3:6, 2:6, 7:6 (4), 6:4, 7:5 i tako se plasirao u polufinale Australian Opena

Grk Stefanos Tsitsipas posljednji je polufinalist prvog ovogodišnjeg teniskog 'grand slam' turnira, Auatralian Opena u Melbourneu, on je nakon više od četiri sata igre velikim preokretom u četvrfinalu svladao drugog nositelja Španjolca Rafaela Nadala sa 3:6, 2:6, 7:6 (4), 6:4, 7:5.

Tsitspas je tako u osmom međusobnom susretu tek po drugi put svladao Nadala, a to je učinio okrenuvši 0:2 u setovima. Jedini put dosada kada je Nadal izgubio meč na 'grand slam' turniru u kojemu je dobio prva dva stea dogodio se u 3. kolu US Opena 2015. protiv Talijana Fabija Fogninija.

Tsitsipas je tako po treći put u karijeri stigao do polufinala na nekom 'grand slam' turniru, nakon Australian Opena 2019. kada je izgubio od Nadala te Roland Garrosa 2020. kada je bolji bio Srbin Novak Đoković.

U svom trećem polufinalu na 'grand slamu' Tsitsipas će igrati protiv Rusa Danila Medvedeva koji je u ruskom dvoboju u četvrtfinalu svladao Andreja Rubljova sa 7:5, 6:3, 6:2. Za Medvedeva je ovo već 19. uzastopna pobjeda u nizu koji traje još od turnira iz serije "masters 1000" u Parizu u studenom prošle godine. Medvedev će se za svoj drugi finale na "grand slam" turnirima u karijeri, nakon US Opena 2019.

Nadal će, pak, ostati na 20 osvojenih 'grand slam' naslova u pojedinačnoj konkurenciji, što je rekord koji dijeli sa Švicarcem Rogerom Federerom. Još u utorak polufinale su izborili branitelj naslova i prvi igrač svijeta Srbin Novak Đoković te senzacija turnira, ruski kvalifikant Aslan Karacev.

Ranije u srijedu su Čehinja Karolina Muchova i Amerikanka Jennifer Brady stigle do polufinala turnira tenisačica. Muchova je do svog prvog polufinala na 'grand slam' turnirima stigla 1:6, 6:3, 6:2 pobjedom protiv prve nositeljice, domaće igračice Ashleigh Barty, dok je Brady u četvrtfinalu nadigrala sunarodnjakinju Jessicu Pegulu sa 4:6, 6:2, 6:1. U utorak su do polufinala stigle i Amerikanka Serena Williams te Japanka Naomi Osaka.

Pavić i Dabrowski bez polufinala

Hrvatski tenisač Mate Pavić se s Kanađankom Gabrielom Dabrowski nije se uspio plasirati u polufinale mješovitih parova na prvom ovogodišnjem 'grand slam' turniru, Australian Openu u Melbourneu, bolji od njih su u četvrtfinalu bili Čehinja Barbora Krejčikova i Amerikanac Rajeev Ram sa 7:6 (3), 6:3.

Pavić i Dabrowski osvojili su Australian Open 2018. godine, a te iste 2018. te 2019. stizali su do finala Roland Garrosa.