DVOSTRUKA MJERILA

Srbima Uefina kazna Hrvatskoj - smiješna...

23.07.2015 u 18:24

Bionic
Reading

Srpski mediji s nevjericom su dočekali vijest o visini Uefine kazne Hrvatskoj za iscrtani zločinački simbol na travnjaku stadiona

Čim je vijest o prvostupanjskoj kazni Uefine disciplinske komisije poput struje prošla Hrvatskom, o njoj su pisali i mediji diljem hrvatskog susjedstva i Europe. Od onih s kojima smo do Domovinskog rata dijelili državu najviše pažnje toj vijesti dali su mediji u Srbiji.

Bosanski, hercegovački i slovenski portali uglavnom agencijski prenose kako su Hrvati ostali bez jednog boda, puno novca i gledatelja u iduće dvije utakmice. Redom napominju da im to ne otežava bitno situaciju za plasman na Euro i da je to najveća kazna u povijesti HNS-a.

Srpski mediji s druge strane u prvi plan stavljaju konstrukcije kao što su 'Sramota', 'Bolje da ih nisu kažnjavali' ili 'Uefa nagradila Hrvate...'. Čak i oni umjereniji govore o 'povampirenom nacizmu' u Hrvatskoj i Uefi 's dvostrukim mjerilima. Kompariraju ovu kaznu (Uefinu...) s onom (Sportskog suda...) koji je ionako skroman bodovni učinak Srbije zbog incidenta na dvoboju s Albanijom spustio - ispod nule...

Različita mišljenja su bogatstvo, ali ovakav gotovo unisoni stav srpskih medija pokazuje da im je realnost pomućena. Kada bi se prekršaji poput vikanja 'Za dom spremni' provodili i u njihovoj domeni (Ubij Hrvata da Šiptar nema brata im je skandiranje godine, a Marš na Drinu najveći stadionski hit) provodili 'po istim aršinima' imali bi vjerojatno -10 bodova i blagajna saveza bi im bila opustošena.

Svako klanjanje zločinačkim režimima (Hitler, Staljin i ostali bili su iskonsko zlo...) i promocija istih društveni je problem i takvim ga se treba tretirati. Ali, pobogu, ovdje su neka dva tipa iz tko zna kojih (predizborno je vrijeme, napeto je u nogometu, desetak je raznih mogućnosti dok policija tapka u mraku) iscrtala zločinački simbol... Ne ponovilo se, ali ako se zbog toga počne sportaše izbacivati s velikih natjecanja onda je nogomet blizu skretanja u slijepu ulicu. I, za kraj, u Hrvatskoj nema povampirenog nacizma. Dapače.