PREGAŽENI KOPLJANICI

Sramota u Areni: Od Ajaxa baš ništa

17.12.2009 u 20:42

Bionic
Reading

Teško da će itko uvjeriti Dinamovog navijača da, što se ishoda tiče, utakmica Ajaxa i Anderlechta nije unaprijed dogovorena. Moćni Ajax primao je na svom stadionu golove kakve ne primaju ni momčadi oslabljene kvartovske ekipe. Na kraju je završilo 3:1 za Anderlecht

Dinamu ne bi mu bila dovoljna samo pobjeda protiv Temišvara u Maksimiru da konačno dočeka proljeće u Europi. Još je važnija bila utakmica u Amsterdam Areni gdje je domaći Ajax igrao protiv Anderlechta iz susjedne Belgije, a 'modrima' je odgovarala samo jedinica. Dakle, domaćini su morali dobiti Belgijance ne bi li Dinamu bio otvoren put u naredni krug Europske lige.

Mnogi hrvatski navijači uzdali su se u Ajaxovu profesionalnost i fair play, no nakon viđenog nikako se ne možemo oteti dojmu da se Dinamu dogodilo isto ono što i hrvatskoj reprezentaciji. Englezi su 'slučajno' izgubili od Ukrajine, baš kao što je i Ajax 'slučajno' razbijen od Anderlechta. U oba slučaja ni Englezima ni Ajaxu rezultat nije ništa značio.

Jasno, nitko nikad neće moći dokazati da je posrijedi dogovor, no nakon što je Uefa 'slučajno' vratila Dinamu oduzete bodove zbog navijačkog nasilja, i to 'slučajno' nakon domaćeg poraza od Ajaxa kad su 'modri' s nula bodova držali fenjer u skupini A, mnogi nogometni analitičari vidjeli su najmanje remi Ajaxa i Anderlechta u posljednjem, odlučujućem kolu.

Onako kako su Nizozemci primali golove u četvrtak navečer, tako ne prolaze ni kvartovske momčadi bez nekolicine najboljih igrača. Nespretnost, slučajnost ili nešto treće, sad više uopće nije važno, no svojedobno su Šveđani i Danci na Europskom prvenstvu igrali 'slučajnih' 2:2 i izbacili Talijane iz natjecanja (to je bio jedini rezultat koji je odgovarao Skandinavcima), no učinili su to kudikamo suptilnije.

Dva pogotka Lukakua u samo 22 odigrane minute, oba je zabio glavom gotovo neometan, te pogodak Legeara u posljednjim minutama prvog poluvremena, koji je bio epilog tragikomične obrane domaćeg golmana Stekelenburga, bili su dovoljni da se sve nade 'modrih' zakopaju duboko pod snijeg kojim je okružen Maksimir.

No, bez obzira na to što se događalo u Amsterdamu, društvo iz Maksimirske 128 nema previše prava upirati prstom prema Ajaxu i njegovom odnosu prema igri. Dinamo si je zaista sam kriv što si je dopustio da o njegovoj sudbini odlučuje netko drugi. Porazi od Anderlechta i Ajaxa u Zagrebu, pa problemi s navijačima koji su dopustili Uefi da se poigrava 'modrom' sudbinom, to su pravi razlozi i ovosezonskog posrtanja u Europi.