tko tu koga?

Split i dalje 'visi' za EP: Čelnici HRS-a otkazali sastanak s gradonačelnikom Oparom!

24.11.2017 u 15:05

Bionic
Reading

U ponedjeljak 27. studenog 2017. ističe rok do kojeg Hrvatski rukometni savez mora dostaviti Europskoj rukometnoj federaciji (EHF) potpisane ugovore sa svim gradovima domaćinima Europskog prvenstva koje se od 12. do 28. siječnja sljedeće godine igra u Hrvatskoj. Zagreb, Poreč i Varaždin svoje su odradili, a u Splitu je i dalje neizvjesno...

Završni sastanak čelnika HRS-a i ljudi koji su uključeni u organizaciju Europskog prvenstva s jedne, te splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare trebao se održati danas, u petak 24. studenog. Bio je to posljednji razumni rok za Split da se sve dogovor oko konačnog prihvaćanja domaćinstva jedne od skupina EP-a. I to ne bilo koje skupine, već one u kojoj će igrati Hrvatska, Srbija, Island i Švedska. I baš je Spaladium Arena ta u kojoj bi se održalo svečano otvaranje EP-a i prva utakmice, ona između Hrvatske i Srbije.

No, službeno - Splitu i dalje najopasnije visi dobivanje domaćinstva! Sastanak je - otkazan!

'U petak ne dolazimo u Splitu. Dobili smo tekst ugovora na koji imamo primjedbe i to treba iskorigirati', kazao je za Slobodnu Dalmaciju tajnik HRS-a Damir Poljak i dodao:

'Kad dolazimo? Najvjerojatnije sljedeći tjedan.'

>> Skandal uoči rukometnog EP-a; Split bi u srijedu mogao ostati bez domaćinstva?!

To jednostavno znači kako ugovor sa Splitom nije potpisan, a sam svevišnji zna s čime će čelnici HRS-a krenuti put Beča i sjedišta EHF-a u ponedjeljak. Koje će dokumente priložiti i čime potkrijepiti jamstva za domaćinstvo u Splitu?

Situacija u ovom trenutku nije sjajna, kako za Split, tako ni za HRS. Bespotrebno odugovlačenje, stvaranje napetosti i nervoze na obje strane nikome ne treba. HRS je u međuvremenu obustavio prodaju ulaznica za utakmice koje bi se trebale igrati u Spaladium Areni. Dok se situacija ne riješi.

>> Iz HRS-a potvrdili 'noćnu moru' oko Splita i Spaladium Arene; evo što sve kažu

Tko je tu koga? Prije svega 'izigrao'... Nije teško pogoditi jer Grad Split navodno još ranije pristao podmiriti troškove organizacije u Spaladium Areni, a oni su okvirno iznosili oko milijun kuna. Gradonačelnik Opara sad pristaje za taj dio troškova izdvojiti najviše 900.000 kuna i ni lipe manje. 

  • +8
Zbog nedovršene i zapuštene zgrade Spaladium Arene banke tuže Split Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Sam je Opara u nekoliko navrata tvrdio kako će se EP igrati u Splitu, ali pod 'njegovim uvjetima'. I kako se sada čini, u tome je i uspio. Razliku od nekih 140.000 kuna podmirit će netko drugi, kao i uvijek. U međuvremenu, ugovor između Splita i HRS-a potpisan nije, svi su rokovi probijeni, pitanje je samo kako će reagirati gospoda iz EHF-a. Valjda im je jasno s kime imaju posla, nije im ovo prvi put.  Ali, i oni su malo čudni, kao da ništa nisu naučili tamo 2009. godine.

Iskreno, najpoštenije bi bilo prekrižiti Split i domaćinstvo dati Zadru ili Osijeku. Previše je to muke da bi se isplatilo čekati i slušati Oparine zahtjeve, sigurno je da ima gradova koji bi s radošću prigrlili hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Kad već Split to ne želi... Opara? S njim bi se na kraju ipak trebali 'obračunati' birači...