sramota za hrvatsku

Skandal uoči rukometnog EP-a; Split bi u srijedu mogao ostati bez domaćinstva?!

20.11.2017 u 06:49

Bionic
Reading

Hrvatska je domaćin Europskog prvenstva u rukometu (od 12. do 28. siječnja 2018.), a utakmice bi se trebale igrati u Splitu, Varaždinu, Poreču i Zagrebu. No, upitno je hoće li Splitu biti potvrđeno domaćinstvo, a baš je tamo svoje prve utakmice, pa i onu protiv Srbije, trebala igrati hrvatska reprezentacija

Do početka Europskog prvenstva u rukometu manje je od dva mjeseca, no čini se kako bi se glavni organizatori ovog sportskog događaja - EHF (Europska rukometna federacija) i HRS (Hrvatski rukometni savez) - mogli naći pred nepremostivom preprekom! 

Naime, u srijedu 22. studenog HRS mora EHF-u dostaviti konačni popis gradova domaćina EP-a te objaviti da li su sve dvorane organizacijski spremne za održavanje utakmica i svih popratnih sadržaja EP-a. I dok je u Zagrebu, Varaždinu i Poreču gotovo sve već sređeno, u Splitu se s realizacijom projekta nije niti krenulo. A ostalo im je manje od 48 sati!

Naravno, sve je zapelo na financijama. Spaladium Arena je kao tvrtka u stečaju, a sam je objekt tek povremeno u funkciji. Unutrašnjost je očuvana, ali dobar dio pročelja dvorane i okoliša i dalje je veliko gradilište. Na kojemu se već godinama ništa ne događa, a dvorana je, umjesto da postane ponos grada Splita postala njegovo ruglo i nepoželjan teret.

  • +8
Zbog nedovršene i zapuštene zgrade Spaladium Arene banke tuže Split Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Grad Split obvezao se financijski pomoći u organizaciji EP-a, u Spaladium Areni trebalo bi biti i otvaranje samog prvenstva, kao i najvažnija utakmica, ona prva između Hrvatske i Srbije! U skupini u Splitu još bi trebale igrati Norveška i Island, no...

Čelnici tvrtke koja upravlja Spaladium Arenom - Sportski grad TNP u stečaju - izračunali su kako bi troškovi dvotjednog programa EP-a u Splitu trebali biti nešto više od milijun kuna. Svota je to kojom bi se pokrili najam dvorane, troškovi grijanja, održavanja utakmica te troškovi struje, vode, interneta, čišćenja... Svemu tome treba dodati i troškove pokrivanja dijela fasade Spaladium Arene iz koje već godinama viri armirano željezo, te ono možda i najvažnije - nabavke dodatnih dijelova semafora što je izričito tražio EHF jer ovaj u sadašnjem stanju ne odgovara traženim standardima.

I u cijelom je tom troškovniku jednostavno zapelo. Grad Split ne želi platiti traženi iznos od 1.041,000 kuna, prema dostupnim informacijama nudi oko 900.000 kuna što jednostavno nije dovoljno. 

  • +10
Prijateljska rukometna utakmica, Hrvatska - Slovenija Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Pregovori stečajne upraviteljice i Odbora vjerovnika s jedne, te čelnika Grada Splita s druge strane, jednostavno su zapeli i pomaka nema. A srijeda, 22. studenog, samo što nije! Navodno se s obje strane pokušavaju pronaći najprihvatljivija rješenja, ali čelnici Grada odlučni su u namjeri da traženi novac - ne daju! Čeka se reakcija iz Hrvatskog rukometnog saveza, no gotovo je nevjerojatno da HRS na računu ima milijun kuna koje bi odmah 'transferirao' u Split.

Moguća rješenja? Ako se u 48 sati ne pronađe traženi novac gotovo je sigurno kako će Split izgubiti domaćinstvo EP-a. Čelnici EHF-a i Organizacijskog odbora EP-a neće se kockati i čekati da se 'tamo neki subjekti' dogovore oko cijene najma dvorane koja već godinama propada zbog neriješenih političko-gospodarstvenih odnosa u Splitu. Na sramotu Hrvatske, a potom i Splita, lako se domaćinstvo prebaci u Osijek koji je 2009. godine u svojoj novoj dvorani ugostio SP. I svoj dio priče odradio besprijekorno. Slavonci bi bili presretni da mogu ugostiti hrvatsku reprezentaciju...

Na kraju ipak ne treba zaboraviti da smo mi Hrvati neokrunjeni majstori improvizacije. Vrlo vjerojatno ćemo ponovno 'preveslati', kako EHF, tako i sami sebe. Možda će Vlada nekom interventnom mjerom 'iz pričuve' doslovno stvoriti 'milju kuna' i sve probleme riješiti jednim jedinim potezom. Nije da to do sada nismo viđali...