KLUB KOJI JE STVORIO DINAMO

Šparta - stogodišnjak s odgodom

14.02.2011 u 14:43

Bionic
Reading

Nogometni klub Šparta će stoljetno postojanje proslaviti tek za dvije godine, jer je službeno bio registriran 1913, a ne 1911. kad je osnovan

I Zagreb ima svog stogodišnjaka kao i Split. No dok hajdukovci mogu slaviti, dotle špartanci moraju pričekati 2013. Nogometni klub Šparta najstariji je zagrebački klub s natjecateljskom tradicijom. Osnovan 1911, dvije je godine bio na kušnji. Kad je ispunio sve što je trebalo ispuniti (čitaj: okupiti i juniore, a ne samo seniore), registriran je 1913.

'To je, službeno, godina našeg osnivanja', kaže Zlatko Benković, špartanac dušom i tijelom, vjeran klubu bez obzira na natjecateljski rang.

Stoga će u lipnju 2013. prigodnim utakmicama, nadaju se, s Dinamom, Hajdukom i reprezentacijom, špartanci obilježiti stogodišnjicu.

'Sad smo četvrtoligaši, a dogodine, vjerujem, trećeligaši', ističe Slaven Batovanja, trener Šparte Elektre, kako se danas klub zove.

Znate li da je Šparta za ZET-om 1945. osnovala Dinamo?

'Znamo, znamo', odgovaraju špartanci.

'U Gundulićevoj', potkrijepio je Benković.

Slaven Batovanja stručnjak je koji u nogometu uvijek teži nekom cilju. Samo odrađivanje posla ga ne zanima.

'Uvijek moraš imati neki cilj', pripominje.

Kao igrač, Batovanja je bio vratar u više klubova. U nezaboravnoj uspomeni ostalo mu je Špansko u generaciji Pačkovskog, Pisačića, Jakovljevića, Latinčića, Baruna, Raosa, Čivraga, Strupara, Bogadija, Pipinića, Borzića, sastav koji se sa slavonskobrodskom Marsonijom borio za ulazak u Prvu hrvatsku nogometnu ligu.

Batovanja je u Šparti Elektri zaokupljen ulaskom u trećeligaško nadmetanje s mladim snagama. To su vratari Prusina i Svačina, obrambeni igrači Grčević, Grabušić, M. Balaško, Šoljić, Kozina, Lekić i Komar, vezni Ezgeta, Nimac, Pinjušić, Skoko, Vujčić, P. Balaško i Marinić te napadači Siber i Skorin.

Ukupno Šparta Elektra okuplja dvjestotinjak igrača, 'tiskajući' se s članovima Sloge Gredelj na Pongračevu.

'Mi smo gosti i kad smo domaćini. Pongračevo je neprikladno za igranje jer je izraubano, pa smo u službenim susretima domaćini u Prečkom', obavještava Zlatko Benković.

'Ali sve što imamo, to zajednički podijelimo', zaključio je član uprave Franjo Pinjušić.

Njegov sin Hrvoje, igrač, onako buntovno i mladenački se nadovezao: 'Grad ne stoji iza kluba!'

Možda će to učiniti za dvije godine. Ta (i) Šparta je zaslužna za Dinamovo postojanje.