PLATIO CEH DEBAKLA

Španjolci uspjeli otjerati svog izbornika

17.09.2014 u 12:15

Bionic
Reading

Juan Antonio Orenga više nije izbornik španjolske košarkaške reprezentacije, nakon što je Španjolski košarkaški savez prihvatio njegovu ostavku proizašlu iz neuspješnog nastupa na Svjetskom prvenstvu kojem su Španjolci bili domaćini

Španjolska je slovila za jednog od glavnih favorita i prema svim predviđanjima trebala se u finalu boriti za naslov svjetskog prvaka protiv reprezentacije SAD-a, no Orengini izabranici zaustavljeni su već u četvrtfinalu uvjerljivo izgubivši od Francuske (65-52) koja je kasnije osvojila brončanu medalju.

Novinari su odmah po završetku te utakmice zatražili Orenginu ostavku, no on ju je tada odbio podnijeti izjavljujući da je on zaposlenik Saveza. No, pritisak javnosti bio je prevelik i Orenga je na kraju ipak odlučio podnijeti ostavku koju su čelnici Saveza prihvatili te mu zahvalili na radu i predanosti koju je pokazao kao izbornik.


Orenga je na mjesto izbornika došao u studenom 2012. godine i doveo Španjolsku do brončanog odličja na Europskom prvenstvu u Sloveniji prošle godine, gdje su Španjolce iz borbe za zlato također izbacili Francuzi pobjedivši ih u polufinalu.

Orenga će i dalje ostati u trenerskom kadru Španjolskog košarkaškog saveza, ali još nije odlučeno koja će biti njegova sljedeća uloga. Orenga je zaposlenik u Savezu od 2007. godine kad je prvo vodio mlađe selekcije, a potom od 2009. bio i pomoćnik Sergiju Scariolu u A reprezentaciji.

Poraz od Francuza na svom parketu bio je preveliki šok za Španjolce