SRBI LUDUJU

SP: Teodosićeva 'suza' izbacila Španjolce

08.09.2010 u 19:49

Bionic
Reading

Srpska košarkaška reprezentacija plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva u Istanbulu. Nakon Hrvatske Ivkovićeva momčad je svladala i favorizirane Španjolce rezultatom 92:89 (27:23, 22:18, 18:23, 25:25). Junak je bio Miloš Teodosić

Srbi su se od prve minute postavili bez kompleksa u odnosu na branitelje naslova i Navarru i društvu dali do znanja da će za pobjedu morati odigrati na vrhunskom nivou. Brz protok lopte i dobar vanjski šut održavao ih je u prednosti cijelo prvo poluvrijeme, ali Španjolci su početkom trećeg perioda preuzeli vodstvo i izazvali euforiju svojih brojnih navijača u Turskoj.

Činilo se da će Srbija u tom razdoblju 'puknuti', ali nastavili su s odlučnom i efikasnom igrom i ubrzo vratili prednost na svoju stranu. Držali su prednost do posljednje minute. Kada je Kešelj pogodio 15. srpsku tricu za 89:84 činilo se da je Srbija pred trijumfom, no trica Navarra i polaganje Marca Gasola doveli su do zadnjeg izjednačenja.

Srbija je imala zadnji napad, a Španjolci se nisu odlučili na prekršaj. Najbolji srpski bek Teodosić držao je loptu čitav napad, tri sekunde prije kraja se odmaknuo na osam metara i pogodio 'suzu' za pobjedu. Španjolci nisu uspjeli uputiti šut i Srbi odlaze u polufinale, gdje će ih čekati pobjednik između domaćina Turske i Slovenije.

U srpskim redovima šestorica igrača su upisala dvoznamenkasti broj koševa, najviše Novica Veličković (17), Marko Kešelj (17) i Duško Savanović (15). Teodosić je osim 12 koševa upisao i osam dodavanja te pet skokova. U španjolskim redovima najefikasniji su bili Juan Carlos Navarro sa 27 koševa, Jorge Garbajosa sa 18, te Rudy Fernández sa 15 koševa. Ponajbolji španjolski igrač Ricky Rubio nije bio previše raspoložen za igru, a postigao je svega tri koša.