nije zbog milijuna

Slaven Bilić povukao sjajan potez odlaskom u Saudijsku Arabiju; otkrio nam je i glavni razlog

28.09.2018 u 10:53

Bionic
Reading

Bivši hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić od četvrtka je i službeno trener saudijskog kluba Al Ittihada. Iako bi mnogi mogli pomisliti kako je to za trenera klase Bilića - koji je slovio kao omiljeni hrvatski izbornik - korak unazad u trenerskoj karijeri, uvjereni smo da će mu ovaj posao donijeti korist

Najdugovječniji hrvatski izbornik, koji je na klupi 'A' reprezentacije sjedio od 2006. do 2012. godine, okrenuo je novu stranicu u svojoj trenerskoj karijeri.

U četvrtak je i službeno Slaven Bilić imenovan trenerom Al Ittihada, jedinog azijskog kluba s dvije uzastopno osvojene Lige prvaka, kluba koji u tom dijelu svijeta tretiraju gotovo kao madridski Real.

Mnogi će reći kako je odlazak u Saudijsku Arabiju možda i korak unazad, s obzirom na to da je Bilić u svojoj karijeri vodio hrvatsku reprezentaciju, a potom se preko ruskog Lokomotiva selio u jače lige; prvo je vodio turski Bešiktaš, zatim i engleski West Ham United, u kojem je i kao igrač ostavio dubok trag.

Međutim nakon gotovo godinu dana bez posla, jer otkaz u West Hamu s kojim je u svojoj prvoj sezoni bio apsolutni hit engleskog prvenstva dobio je u studenom 2017. godine, trebao mu je novi izazov. Razlog za odlazak Bilića u Saudijsku Arabiju sigurno nije milijunska plaća (navodno oko tri milijuna dolara godišnje, op.a.) jer navodno je toliko zarađivao i u Engleskoj. Jednostavno je bio željan posla i izazova.

Znamo da su s njim proteklih mjeseci kontaktirali mnogi klubovi, između ostalih praška Sparta, koja je gradila ozbiljan projekt, a koji je bivšeg hrvatskog izbornika i prilično zaintrigirao, no na kraju se dogovor zbog nekih detalja nije realizirao.

No trenerski posao je prilično nezahvalan jer klubovi koji su konstanta u svojim ligama i koji imaju posložene sve nogometne parametre imaju i trenere već uoči početka sezone. Dakle klubovi s vizijom su zauzeti.

Oni pak koji eventualno zaredaju s lošijim rezultatima te koji tijekom sezone traže prinudna rješenja očito nemaju jasnu strategiju i koriste trenere kao svojevrsne zakrpe. No dodatni problem je to što se nikad ne može znati kada će i koji klub doći u takvu situaciju.

Prema tome, čekati da nekome kola krenu nizbrdo nije baš pouzdano.

A kako je Bilić već gotovo godinu dana bez posla, jednostavno si nije smio dopustiti da propusti još jednu sezonu. Jer, ruku na srce, splitski strateg nije ni Fabio Capello ili Marcelo Lippi, koji su bili već u godinama kada im je trebala sezona bez stresa. U sličnoj situaciji nakon odlaska s klupe Borussije Dortmund našao se i Jürgen Klopp te je dugo čekao klub kao što je Liverpool.

Doduše, ni u Al Ittihad ne dolazi u idealnoj situaciji za ovaj klub jer nakon četiri kola momčad je na predzadnjem mjestu sa samo jednim osvojenim bodom. No sezona je tek počela. Konkurenti još nisu toliko odmakli i ovom šok-terapijom momčad bi se vrlo brzo mogla vratiti pobjedama te početi uspon na tablici.

I kada vidimo kakva su sve imena, prvenstveno trenerska, radila ondje, a bili su tamo Vanderlei Luxemburgo, Osvaldo Ardilles, Tomislav Ivić, Vahid Halilhodžić, pa i Matjaž Kek, nitko ne može reći da je to druga liga.

No najvažniji je stav Slavena Bilića, koji nam je na naš upit je li zadovoljan novim poslom rekao:

'Upravo ovakav posao mi je trebao. To je bio moj izbor', potvrdio je za tportal u kratkoj poruci Slaven Bilić.

I samo za podsjetnik, aktualni izbornik Zlatko Dalić, koji se pokazao kao sjajan strateg, svoje je trenersko znanje stjecao u ovom dijelu svijeta te pokazao da mu je bilo dovoljno da potuče puno razvikanija trenerska imena.

  • +20
Svi dosadašnji izbornici hrvatske nogometne reprezentacije (1990.-2017.) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL