UŽIVO

[FOTO] Leona Popović u uvjetima na rubu regularnosti - odlična; druge dvije hrvatske skijašice bez druge vožnje na toplom i vjetrovitom Sljemenu

04.01.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Najbolje svjetske slalomašice se po 16. put bore za krunu i plašt Snježne kraljice. Prva vožnja je bila od 12.30 sati, Leona Popović je 14. i gledat ćemo je u drugom laufu, Andrea Komšić je 31., a Zrinka Ljutić nije završila prvu vožnju. Vodi Slovakinja Petra Vlhova

LIVE PRVE VOŽNJE:

  • vjetar, toplo vrijeme, teški uvjeti na stazi, posebno za one skijašice s visokim startnim brojem
  • Petra Vlhova se spustila prva, vrijeme Slovakinje je 55.99, bit če to teško za nadmašiti, pogotovo što zbog visokih temperatura staza brzo propada
  • pet skijašica se spustilo, ogromni zaostaci za Vlhovom, najbliža joj je Švicarka Wendy Holdener sa 81 stotinkom 'minusa'
  • jedna od najboljih svih vremena, Amerikanka Mikaela Shiffrin, sa startnim brojem 7, uspjela je doći do druge pozicije (+0.64)
  • deset skijašica je odradilo prvu vožnju, ima lišća gotovo koliko i snijega; Vlhova, Shiffrin (+0.64), Holdener (+0.81)
  • zaostaci su sve veći, 15 skijašica je obavilo prvu vožnju, dvije su ispale, poredak prve tri nepromijenjen - Vlhova, Shiffrin (+0.64), Holdener (+0.81)
  • +3
Hrvatska skijašica Leona Popović, Snježna kraljica 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL
  • kao 21. se spustila Leona Popović i ušla u cilj s 14. vremenom (+2.81)
  • 25 skijašica je iza nas, Popović je i dalje 14., prve tri su Vlhova, Shiffrin i Holdener
  • 30 skijašica je završilo prvu vožnju, najbolja hrvatska slalomašica Leona je odlična 14., prvima trima nitko se nije pribižio
  • kao 40. krenula je Zrinka Ljutić, ali ona nije završila prvu vožnju, šteta
  • sa startnim brojem 43. Andrea Komšić je ušla kao 31., za 31 stotinku je ostala bez druge vožnje, a završila je 32.
  • Druga je vožnja pod reflektorima sa startom u 16.05 sati.
  • +4
Snježna kraljica 2022., slalom za skijašice Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Leona Popović starta 21., Zrinka Ljutić 40., a Andrea Komšić 43. Inače, prva je krenula Slovakinja Petra Vlhova koja je osvojila zadnje dvije Snježne kraljice, druga je Nijemica Lena Duerr, treća Šveđanka Anna Swenn Larsson, broj '4' ima Švicarka Wendy Holdener, peta se spušta Austrijanka Katharina Liensberger, zatim slijedi još jedna Švicarka Michelle Gissin, a najboljih sedam zatvara četverostruka pobjednica Amerikanka Mikaela Shiffrin.

Naše skijašice će pokušati prekinuti 11-godišnje čekanje na domaću osvajačicu bodova na sljemenskom Crvenom spustu. Prije 11 godina Ana Jelušić je u svom posljednjem sljemenskom nastupu osvojila 11. mjesto, a među 30 najboljih pridružila joj se i Sofija Novoselić koja je utrku završila na 25. mjestu.

Od ovogodišnje tri hrvatske predstavnice iskustvo osvajanja bodova u Svjetskom kupu ima samo 24-godišnja Mrkopaljka Leona Popović, ali ni ona u prijašnjih pet nastupa na Crvenom spustu nije uspjela ući u 30 najboljih u prvoj vožnji. Kako je sama rekla, ona i Sljeme nisu baš u prijateljskim odnosima.

'Uvijek bi neki dio lošije odvozila. Nadam se da će se ovaj put sve posložiti kako treba', poželjela je Leona na virtualnoj konferenciji za medije održanoj dva dana prije nego što će se iz startne kućice podno televizijskog tornja otisnuti u svoju šestu sljemensku avanturu.

No, za razliku od prijašnjih godina, ova se u mnogočemu razlikuje od prijašnjih. Leona na Sljeme stiže s iskustvom osvajanja bodova na sva četiri prethodne slalomske utrke u ovoj sezoni i dva 14. mjesta, osvojena u finskom Leviju i na posljednjem natjecanju za Svjetski kup u austrijskom Lienzu, gdje je imala peto vrijeme druge vožnje. S 59 bodova se trenutno nalazi na 15. mjestu u redoslijedu za slalomski Mali kristalni globus, a po prvi put će na Snow Queen Trophyju imati startni broj manji od 45.

U slučaju 17-godišnje Zagrepčanke Zrinke Ljutić ono što skora budućnost donosi su prvi bodovi u Svjetskom kupu. U Lienzu im se približila na samo četiri stotinke, odnosno nekoliko centimetara.

'Naučila sam neke stvari prošle godine, ali to je proces koji traje. Uvijek ću se morati prilagođavati. Na treningu i u Europskom kupu sam skijala stvarno jako dobro. U glavi mi je bilo da je u Svjetskom kupu puno teže, puno više nego za što sam sposobna, ali vidjela sam da nije tako.'

Prije godinu dana je debitirala na Sljemenu i sa startnim brojem 65 došla do 33. mjesta u prvoj vožnji, 44 stotinke od ulaska u borbu za bodove. Uvjerena je da ove godine može biti bolja.

Iako je među njima sedam godina razlike, 25-godišnja Andrea Komšić ima samo jedan sljemenski nastup više od Zrinke. U prethodna dva nije se snašla na stazi koja među skijašicama slovi za jednu od najtežih, svakako i najdužih.

'Sljeme je posebna utrka. Mislila sam da imam više od dva nastupa. Drugačija je, jer je domaća. Nažalost, nema publike koja je uvijek tu da pomogne. Pokušat ću odvesti kao na treningu.'