Životna priča

Serenu Williams, igrom slučaja Hrvatica je ispratila u mirovinu, a sada ima samo jednu želju: Ako moram birati...

03.09.2022 u 17:50

Bionic
Reading

Kada je Serena Williams, po mnogima najbolja tenisačica svih vremena, objavila da nakon US Opena odlazi u igračku mirovinu, svima je bilo jasno kako ženski tenis više neće biti isti. Sudbina je željela da je u mirovinu isprati Zagrepčanka Ajla Tomljanović, Hrvatica koja od 2014. godine nastupa pod australskom zastavom

Pobjeda u 1. kolu ovogodišnjeg US Opena protiv Crnogorke Danke Kovinić 6:3, 6:3, njenog posljednjeg velikog turnira u karijeri, bila je za 40-godišnju Serenu Williams vrlo emotivna. Nitko u tom trenutku nije znao u kakvom je fizičkom i psihičkom stanju.

Prije dolaska u New York legendarna američka tenisačica najavila je kako joj je ovogodišnji US Open gotovo sigurno posljednji turnir u karijeri. Samim time što je najavila odlazak u mirovinu za svaki njezin meč tražila se ulaznica više jer nitko nije mogao znati koji će joj meč biti posljednji.

Svoj posljednji Grand Slam naslov osvojila je prije pet godina, 2017. i jasno je kako već dugo ne spada u teniski vrh i nije bilo realno očekivati kako će na svom posljednjem turniru otići do kraja, ali trag koji je iza sebe ostavila je zaista neizbrisiv.

U svakom slučaju, kada je objavila da joj je ovo posljednji US Open jasno je kako je to bila teška odluka za tenisačicu koja je promijenila tenis, a nakon pobjede u tom prvom molu kratko je suzih očiju rekla:

'Iskreno, nisam očekivala ovakav doček. Navijači su bili ludi, puno su mi pomogli. Zaista se super osjećam ovdje, tu sam kao kod kuće', kazala je Serena nakon pobjede.

Naravno, doček je bio poseban kao i atmosfera na stadionu u New Yorku gdje je bila pobjednica šest puta. Ali ovogodišnji turnir je bio poseban jer ipak je najavila kraj karijere.

'Da, to je bila vrlo teška odluka. Kada ste strastveni u vezi nečega i kada nešto tako jako volite tada je uvijek teško to i napustiti. No, postoje i druga poglavlja u životu, uistinu želim provoditi što više vremena kod kuće i raditi na svom duhovnom životu', iskrena je bila Serena koja je u karijeri osvojila 23 Grand Slam naslova što je čini drugom najuspješnijom tenisačicom svih vremena u ženskoj konkurenciji (Margaret Court koja ima 24 Grand Slam naslova, op.a.).

'Ja sam prilično dobra igračica'

No njena bajka na US Openu i oproštaj od Grand Slama se nastavio kada je u 2. kolu dobila drugu tenisačicu svijeta Estonku Anett Kontaveit. Taj meč protiv odlične Estonke pratilo je 29.959 gledatelja, uključujući kolege sportske velikane Tigera Woodsa i Lindsey Vonn

'Ja sam prilično dobra igračica', rekla je nakon meča Williams s osmijehom na pitanje.

Svojom izjavom mnoge je nasmijala jer svima je jasno kako u 41. godini života više nije ni blizu Serene iz najboljih dana.

'Ovo je ono što radim najbolje, volim izazove, volim se nositi s izazovima. Zadnjih nekoliko mečeva u New Yorku stvarno se spojilo. Super sam kompetitivna i iskreno, na to gledam samo kao na bonus. Nemam apsolutno ništa za dokazati', dodala je Serena koja je u 3. kolu zaustavljena i u suzama se oprostila od njujorške publike.

Sudbina se poigrala na takav način da je Serenu Williams u igračku mirovinu poslala Zagrepčanka Ajla Tomljanović, djevojka koja od 2014. godine igra pod australskom zastavom. I što je posebno zanimljivo AJli je upravo Serena najveći igrački uzor.

U meču 3. kola US Opena, pred gotovo 30.000 gledatelja, Tomljanović je bila bolja 7:5, 6:7, 6:1. Serena Williams u neponovljivoj atmosferi na stadionu Arthur Ashe u samoj završnici meča spasila je pet meč lopti uz ovacije publike.

'Žao mi je jer silno volim Serenu. Ono što je napravila za mene jest prilika da gledam njezin nevjerojatno dobar tenis. Nikad nisam mislila da ću imati priliku igrati njezin posljednji meč u karijeri, dok sam kao djevojčica gledala nju u svim tim finalima. Ovo je za mene nadrealni trenutak', kazala je Ajla koju su također slomile emocije.

No, ipak je priča dana bila Serena koja se publici obratila riječima:

  • +15
US Open 2022: Ajla Tomljanović izbacila Serenu Williams kojoj je to bio posljednji meč u karijeri Izvor: EPA / Autor: JASON SZENES

'Hvala vam svima, a najviše mojim roditeljima i obitelji. Venus, mene ne bi bilo da nije bilo tebe, hvala i tebi. Hvala svima koji su ikada u životu viknuli 'Ajmo Serena!'. Bila je ovo luda vožnja. Hoću li se predomisliti? Čisto sumnjam, ali nikad se ne zna', kazala je znakovito Serena nakon meča. Treba reći kako joj je to bilo prvi puta, od svog debitantskog nastupa na US Openu 1998. godine, da je propustila osminu finala.

No, na kraju je ipak priznala kakav život sada očekuje u igračkoj mirovini:

'Sada sam spremna biti mama i istražiti što je drukčija verzija Serene. Tehnički, još sam jako mlada pa bih htjela uživati ​​u životu dok još mogu hodati', iskrena je bila Serena.

Dugo je bila u sjeni starije sestre Venus

U bogatoj igračkoj karijeri Serena je osvojila 95 WTA naslova (73 u pojedinačnoj konkurenciji), a s ukupno 39 Grand Slam naslova (23 pojedinačno, 14 u igri parova i dva u mješovitim parovima) dugo je najuspješnija od aktivnih igračica. Usput dodajmo kako je čak 186 tjedana u nizu bila najbolja tenisačica svijeta na rang ljestvici. Neponovljiva karijera…

A poznato je i kako je dugo bila u sjeni starije sestre Venus koja joj je bila najveći uzor i podrška. Karijere koje su ostvarile sestre Williams ne bi bile moguće da nije bilo njihovog upornog oca Richarda Williamsa koji je imao viziju. Uostalom, u hit filmu 'Kralj Richard' put do zvijezda sestara Williams gotovo savršeno je dočaran.

Obitelj Williams odrasla je u popriličnom siromaštvu i u jako teškim uvjetima na jugu SAD-a, a malo je poznato kako je Serenina majka prije udaje za Richarda iz prvog braka imala tri kćeri. No, kada su se rodile Venus i Serena otac Richard – veliki zaljubljenik u tenis koji je volio rekreativno igrati u slobodno vrijeme - smislio je savršen plan i sve je stavio na papir. Imao je detaljno razrađen plan kako da svoju obitelj izvuče iz siromaštva. Plan je bio da Venus i eventualno Serena postanu najbolje tenisačice na svijetu, ali put do uspjeha bio je prepun prepreka i neočekivanih preokreta.

Naravno, na putu do vrha problem im je stvarala i boja kože jer se netrpeljivost osjetila na svakom koraku. Ali to sestre Williams nije obeshrabrilo nego im je dalo dodatnu snagu. Za njih riječ odustajanje nije bila opcija, a posebno je uporna bila mlađa sestra Serena koja je tenis počela igrati kada je imala pet godina. A sve je krenulo na bolje kada se obitelj skrasila u Los Angelesu gdje su imali puno bolje uvjete za trening. No, novac za najam terena i opremu uvijek je bio problem, ali uporni otac Richard uvijek je nešto smislio. Tako su u počecima većinu treninga sestre Williams imale na uništenom terenu prepunom rupa nedaleko njihove kuće u Los Angelesu, a trenirale su i po kiši po velikoj vrućini.

I nakon prvih značajnih rezultata Venus te ubrzo nakon nje i Serene u igru su se upleti raznorazni menadžeri, treneri, ali i bogati sportski sponzori. Ukratko, obitelji Williams je krenulo iako je poznata priča kako otac nije žurio da ih prebaci među profesionalke. On je imao svoj zacrtani plan i toga se strogo držao, a razlog je bio nekoliko tenisačica koje su prerano prešle u profesionalke i mnoge od njih su zbog prevelikog pritiska roditelja i javnosti psihički popustile. A neke su i odustale od tenisa.

Dakle, kada su sestre Williams u pitanju sve je išlo prema planu pa su tako i planirano svi zajedno preselili na Floridu kako bi djevojke pohađale vrhunsku tenisku akademiju. Napredak je bio vidljiv vrlo brzo, ali tvrdoglavi otac nije želio žuriti s profesionalnim turnira gdje se vrti velik novac. No, ubrzo su stigle prve profesionalne pobjede, prvi osvojeni turniri i samim time ogroman novac.

Serena je na prvo mjesto WTA ljestvice prvi put zasjela 8. srpnja 2002. nakon što je osvojila svoj prvi Roland Garros i njen omiljeni turnir - Wimbledon. A ostalo je povijest…

Ukratko, od lipnja 2002. do siječnja 2003. godina Serena je postala vlasnica sva četiri Grand Slam naslova čime se ne može povaliti puno tenisača u povijesti. A koliko je bila uporna i kakav je bila natjecatelj govori i podatak kako se u siječnju 2017. osvajanjem sedme titule na Australian Openu – i to u devetom tjednu trudnoće - ponovo vratila na prvo mjesto WTA ljestvice. To joj je bio i posljednji Grand Slam koji je osvojila...

Postala je najstarija igračica kao svjetski broj jedan

Tako se upisala u povijesne knjige jer je to uspjela s navršenih 35 godina čime je postala najstarija igračica kao svjetski broj jedan. Dotad je rekord držala Martina Navrátilova s 30 godina.

Serena je i posebno ponosna na titule i medalje koje je osvojila u parovima sa starijom sestrom Venus. Naravno, najvažnija i najdraža medalja svakako joj je olimpijsko zlato u konkurenciji parova u Londonu 2012. godine kada su uspjele obraniti olimpijsko zlato iz Pekinga. Tom pobjedom u Londonu sestre Williams postale su najuspješnije tenisačice u povijesti Olimpijskih igara s po četiri zlata.

'Zaista je sjajan osjećaj stajati pored sestre sa zlatom u ruci. Tri puta smo igrale finale olimpijskih parova i tri puta smo slavile', kazala je Serena nakon slavlja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. gdje su obranile zlato iz Pekinga.

Kada je o privatnom životu riječ Sereni se život promijenio kada je upoznala Alexisa Ohaniana, inače suosnivača Reddita, s kojim je u rujnu 2017. godine dobila kćer Alexis Olympiju.

Tijekom poroda carskim rezom medijima se proširila priča kako je Serena imala velikih problema sa zdravljem što je objavila na društvenim mrežama.

'Tijekom porođaja se i malenoj srce počelo usporavati pa su liječnici odlučili izvesti hitan carski rez', kazala je jednom prilikom Serena dodavši koja je bila jako prestrašena. Kasnija pretraga je pokazala kako je Williams imala nekoliko krvnih ugrušaka u plućima pa su joj stoga hitno ubrizgali lijek.

No, i iz toga je izašla još jača jer se uspjela vratiti tenisu. A poznata je i priča kako je Serena 2011. zamalo umrla zbog sličnih problema tj. krvnih ugrušaka u plućima.

'Ma koliko volim svoj život kod kuće, osjećam da mogu još puno toga napraviti. Nisam još gotova. Ima još toga što bi se moglo dodati mojoj priči', izjavila je Serena nakon što se vratila tenisu i dok ju je iz prvih redova gledala kćer koja je krenula majčinim stopama i pokazuje ogroman teniski talent.

'Ako moram birati između obogaćivanja teniske biografije i građenja obitelji, biram ovo drugo'

A Serena je odlučila biti mama, a po potrebni i mentorica malenoj Alexis Olympiji.

No, također je jedan od glavnih razloga odlaska u mirovinu, tenisačice koja će 26. rujna proslaviti 41. rođendan, želja da svojoj kćeri na svijet donese sestru. To im je svima najveća želja.

'Vjerujte, nikada nisam željela birati između tenisa i obitelji. Mislim da to nije pošteno. Da sam muško, ne bih o ovo pisala, jer bih sada bila na terenu i pobjeđivala, dok bi moja supruga rađajući širila našu obitelj. Možda bih više bila kao Tom Brady da sam imala priliku. Nemojte me krivo shvatiti: volim to što sam žena i voljela sam svaku sekundu trudnoće dok sam nosila Olympiju', napisala je Serena početkom kolovoza ove godine kada je najavila odlazak u mirovinu, ali i širenje obitelji. To joj je trenutačno jedina i najveća želja.

'To je nešto najteže što sam ikada mogla zamisliti. Ne želim da završi, ali sam istovremeno spremna za ono što je sljedeće. Ovih dana, ako moram birati između obogaćivanja moje teniske biografije i građenja moje obitelji, biram ovo drugo.'

Tim riječima sve je rekla. Rođena pobjednica okreće novu stranicu u životu. A u povijesti tenisa neće biti upisana kao rekorderka po broju Grand Slam naslova, ali je s pravom mnogi smatraju najvećom svih vremena.