preminuo je u mukama

Ubili ste Maradonu! Sedmero argentinskih liječnika optuženo je za smrt nogometne legende i sada im prijeti dugogodišnja robija

  • Autor: Ivan Žurić/Hina
  • Zadnja izmjena 20.05.2021 18:14
  • Objavljeno 20.05.2021 u 18:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: MARCA / Sipa Press / Profimedia

Protiv sedmero optuženih za smrt Diega Maradone u studenom prošle godine, sada se vodi proces za namjerno ubojstvo i prijeti im između 8 i 25 godina zatvora, doznaje se od pravosudnog izvora

Tužiteljstvo San Isidra (predgrađe Buenos Airesa), zaduženo za istragu, smatra da smrt Diega Maradone nije rezultat profesionalne pogreške ili nemara liječničke ekipe, već da liječnici i njegovatelji nisu ništa poduzeli da spriječe njegovu smrt.

'Nakon toliko nepravde, krug se zatvorio. Najvažnija je promjena kvalifikacije optužbe u namjerno ubojstvo', rekao je jedan član odvjetništva.

Prema ranijoj optužbi, medicinskom sedmočlanom timu prijetile su kazne od 5 do 25 godina zatvora. Tužiteljstvo je sada podignulo optužnicu protiv neurokirurga Leopolda Luquea koji je operirao Maradonu dva tjedana prije smrti, psihijatrice Agustine Cosachov, još jednog psihologa i doktora te tri medicinske sestre.

Maradona, koji je imao bubrežnih problema, kao i problemima s jetrom i srcem, umro je nakon srčanog udara 25. studenoga 2020., samo nekoliko tjedana nakon operacije mozga zbog krvnog ugruška. Imao je 60 godina.

Ova nova faza uslijedila je nakon što je početkom svibnja objavljeno izvješće stručnjaka u kojem se zaključuje da je liječnička ekipa bivšeg nogometaša prepustila sudbini neprikladnim, nepotpunim i nepromišljenim liječenjem što ga je dovelo do spore agonije.

'Zanemareni su znakovi smrtne opasnosti koje je pokazivao', ocijenilo je dvadeset stručnjaka, koji su dodali da je njega koja mu je pružena bila 'nepotpuna i nepravilna'.

Jedan od najboljih nogometaša svih vrmena imao bi bolje prilike za preživljavanje da je hospitaliziran u prikladnom centru za njegu, dodali su.

Pravni postupak je pokrenut nakon izjava dviju od pet kćeri bivšeg kapetana argentinske ekipe, Gianinne (31) i Jane (24), koje drže da je neurokirurg Leopold Luque odgovoran za pogoršanje stanja njihovog oca.