FIA JE JASNA

Sada se zna zašto se utrka za VN Bahreina vozi u subotu, a ne u nedjelju

02.03.2024 u 10:14

Bionic
Reading

Nova sezona Formule 1 počinje utrkom za Veliku nagradu Bahreina, a utrka će se umjesto u nedjelju voziti u subotu.

Trkaći vikend obično traje tri dana, i to je uobičajeno da počne petkom, kada su na rasporedu slobodni treninzi, kvalifikacije su na programu u subotu, dok se u nedjelju vozi utrka.

Ipak, ove godine su vozači s treninzima počeli u četvrtak dok je službeni početak sezone i utrka za Veliku nagradu Bahreina na rasporedu u subotu, a kao razlog za to jeste muslimanski mjesec ramazan.

Bahrein je od 2021. godine domaćin utrke Formule 1, a prethodne utrke su održavane nedjeljom dok će sadašnja utrka biti održana u subotu.

Sveti muslimanski blagdan ramazan počinje u nedjelju 10. ožujka, zbog čega će se utrka za Veliku nagradu Saudijske Arabije na stazi u Jeddahu voziti 9. umjesto 10. ožujka, pa je to utjecalo i na raspored utrke za Veliku nagradu Bahreina. Naime, prema FIA-inim pravilima vozači moraju imati najmanje sedam dana između utrka.

Ove dvije utrke nisu jedine utrke ove sezone koje će se voziti subotom, s obzirom na to da će se Velika nagrada Las Vegasa voziti u subotu.

'Pronašli smo rješenje tako da europski navijači mogu gledati utrku sa šalicom kave u 6 ili 7 sati ujutro, baš kao što rade Amerikanci tijekom utrka u Europi', rekao je organizator utrke Renee Wilm.