POSVE RAZUMLJIVO

Sada je jasno zašto je hit trener odbio Liverpool i Bayern; Xabi Alonso ima plan

02.04.2024 u 19:46

Bionic
Reading

Španjolski nogometni trener 42-godišnji Xabi Alonso na početku je svog trenerskog puta. A koji, prema dosad viđenom, ide prema svjetskom vrhu. I kao nogometaš bio je igrač za najveće domete, što sada prenosi i na svoje igrače

Xabi Alonso bio je trener B momčadi Real Sociedada, a potom je u listopadu 2022. godine sjeo na klupu Bayer Leverkusena. Preuzeo je Apotekare u ne baš zavidnoj situaciji, ali uspio je do kraja prve sezone stići do šestog mjesta i izboriti mjesto u Europskoj ligi.

Naravno, i napraviti temelje za novu sezonu, odnosno ovu, aktualnu, u kojoj Bayer još uvijek ne zna za poraz, a 'živ' je i na tri fronte.

Zbog svih tih uspjeha, jasno da je 42-godišnjak, koji je sjajno igrao i za Liverpool, potom i Real, ali i minhenski Bayern, postao vrlo tražena 'riba'. Tim prije što je Jürgen Klopp prijavio kako na kraju sezone sigurno napušta Liverpool, a isto će se dogoditi i Thomasu Tuchelu na klupi Bayerna, jer rezultati Bavaraca ispod su svih očekivanja.

Međutim, prije par dana Alonso se 'hladno' zahvalio svima, opravdavši svoj ostanak u Leverkusenu zadovoljstvom u radu s čelnicima kluba, sjajnim navijačima - i što je jednako važno - željom za dodatnim učenjem. Jer svjestan je Alonso da je Bayer ipak nešto manji klub od spomenutih, da pritisak rezultata ipak nije toliki i da će u takvoj sredini lakše napredovati. To jest da za 'veliek klubove' još uvijek ima vremena. I dojma smo da je takvo razmišljanje posve ispravno.

Osim toga, s Bayerom će igrati i Ligu prvaka, budući da je klub stekao velikih 13 bodova prednosti pred Bayernom. Smiješi mu se i trofej u Europskoj ligi, baš kao i u njemačkom Kupu. Jer teško da Fortuna iz Düsseldorfa može biti bolja u polufinalu, a potom bi Apotekari u finalu trebali igrati s pobjednikom dvoboja Saarbrücken - Kaiserslautern.

No, ono što ovog utorka sugeriraju španjolski mediji baca novo svijetlo na Alonsovu želju za ostankom u Leverkusenu, jest činjenica da se Španjolac za godinu (ili dvije, kada službeno ističe ugovor Carlu Ancelottiju) vidi na klupi madridskog Reala.

A do tada će Alonso uistinu imati veliko trenersko iskustvo, te mnoštvo jakih 'utakmica' u nogama.

Nama je jedino žao što tada vjerojatno ipak neće raditi s Lukom Modrićem, s kojim je bio suigrač na Santiago Bernabeuu od 2012. do 2014. godine.